Резултатите од анализата на 19 студии објавени од European Association for the Study of Diabetes покажале дека пиењето четири или повеќе шолји црн, зелен или улонг чај секој ден е поврзано со 17 проценти помал ризик од развој на дијабетес тип 2 во текот на наредните десет години.
Иако е потребно да се спроведат повеќе истражувања за да се одреди точната доза и механизмите што стојат зад овие забалешки. ова откритие сугерира дека пиењето чај е корисно за намалување на ризикот од дијабетес тип 2, но само во високи дози (најмалку 4 чаши дневно).
Според експертите, можно е одредени компоненти во чајот, како што се полифенолите, да го намалат нивото на гликоза во крвта, а за да бидат ефективни може да бидат потребни поголеми количини од овие биоактивни соединенија.