Исто како и плодовите на смоквата, исто и листот има употребна вредност, а покрај тоа и лековити својства. Освен што листот од смоква може да се консумира сиров, може и да се исуши, а од сушените листови се прави чај.
Некои од лековитите својства на листот од смоква се:
- Помага за дијабетес– доколку личностите кои боледуваат од дијабетес консумираат листови од смоква може да ја намалат потребата на организмот за инсулин
- Намалување на нивото на триглицериди-консумацијата на лист од смоква, исто така, постепено го намалува складирањето на маснотии во организмот и ја намалува опасноста од срцеви болести и дебелина
- Помага кај кардиоваскуларните проблеми-чајот од лист од соква доколку се консумира редовно, превенира срцеви заболувања и го намалува крвниот притисок
- Ги намалува тегобите од бронхитисот
Подготовка на чај од лист од смоква
Здрави и зелени листови од смоква се мијат и се сушат на темно и ладно место, каде има добра циркулација на воздухот. Откако ќе се исушат се дробат и се чуваат во стаклена тегла.
За подготовка на една шољичка чај потребни се 200 мл. Врела вода и една лажичка сушен лист од смоква. Препорачана дневна доза се до три шољички.