Нивото на ризик зависи од тоа дали сте приготвиле обично црно кафе или можеби сте го измешале со млеко? Сепак, едно е сигурно – утринското кафе нема да има ист вкус ако го пиете попладне. Понекогаш во брзање се случува кафето кое сме го свариле да го заборавиме, а кога ќе го забележиме после некое време посегнуваме по филџанот и го пиеме.
Но дали е тоа здаво?
Ако станува збор за црно кафе може да го испиете без страв дека негативно ќе влијае на здравјето, иако нема да го има истиот вкус како кога сте го свариле. После отприлика 30 минути кафето го менува вкусот, на полошо. Ако мислите дека ќе го поправите со загревање во, на пример, микробранова се лажете. Факт е дека микробрановата ги убива бактериите, но тоа не значи дека сите ги отстранува, а освен тоа вкусот кафето нема да се подобри и ако го загреете. Во случај сепак да сакате да го загреете подобро ќе биде тоа да го сторите на рингла – така ќе загрее рамномерно и ќе исчезнат сите бактерии.
Ова важи само за црното кафе, без млеко. Ако пиете кафе со млеко, никако не треба да го пиете после неколку часа стоење. Млекото се расипува на собна температура, па дури и ако е помешано со кафе. Подобро сварете ново и уживајте во полниот вкус на кафето.