ДАЛИ ЌЕ ДОЈДЕ ДО ГОЛЕМ ПОРАСТ НА НОВОЗАБОЛЕНИ? Нов бран на КОВИД е пред врата, а во прашање е најлошата верзија на омикрон

Ако и вие сте мислеле дека за КОВИД-19 повеќе нема да читате секој ден, се чини дека тоа е далеку од вистината.

Подваријантата на омикрон, ВА.5 е варијанта на вирусот која се појави и се чини дека токму во Њујорк е дојдено до зголемување на бројот на заразени токму со оваа варијанта и стручњаците се подготвуваат за можен шестти бран на пандемијата. Новиот бран на КОВИД се чини дека започна во Њујорк, а го предводи нова и најсилна подваријанта на омикрон што е забележана до денес, а ова го открива нивниот најпознат епидемиолог.

ВА.5 е подваријанта, која првично е забележана во Јужна Африка, а потоа во Португалија, и се смета, барем така тврдат некои експерти, за бајлошата варијанта на омикрон до денес, бидејќи се чини дека претходно стекнатиот имунитет не е препрека за неа, а и многу полесно се пренесува.

Д-р Џеј Варма, епидемиолог од Њујорк, наведува дека инфекцијата цврсто се држи на високо ниво во градот, наместо да се забележува се помал број на заразени.

“Зборувавме за многу помал број случаи, но тоа веќе не е така. Според пријавените нови случаи, се чини дека преносот на вирусот е брзи кај лица помлади од 20 години. Се чини дека ова е почеток на нов пандемски бран “, вели д-р Варма.

ДАЛИ ЌЕ ДОЈДЕ ДО ГОЛЕМ ПОРАСТ НА НОВОЗАБОЛЕНИ?

Во изминатите два месеци, бројките не изгледаа како да се зголемуваат, но сега работите се сменија. Спроведените тестирања укажуваат дека токму  варијантата BA.5 е одговорна за околу 17 проценти од случаите, но бидејќи податоците се стари околу две недели, Центарот за контрола и превенција на болести – ЦДЦ вели дека денес се работи за 37 проценти од случаите.

“Искуството на другите земји значи дека ќе има големо зголемување, засега во Њујорк, а тоа ги вклучува и оние кои биле заразени со варијантата омикрон. Се уште не се знае што би значел овој нов бран со ВА.5 кога станува збор за хоспитализацијата или бројот на смртни случаи, кои досега опаѓаа. Прашање кое само се наметнува; дали бустер дозата на вакцина ќе делува против овој поттип на омикрон како што тоа го правеше кога станува збор за подваријантата BA.1. Одговорот на ова прашање научниците сè уште не го знаат“, објаснува д-р Варма.

Според вчерашните податоци од Министерството за здравство во Скопје има новозаболени 93 лица, бројот на потенцијално поправени/оздравени изнесува 303.783. Од направени 1.261 тестови во последните 24 часа, регистрирани се вкупно 148 нови случаи на КОВИД-19. Од вкупниот број на позитивни (148), регистрирани се 40 реинфекции. Во последното деноноќите не е пријавено ниту едно починато лице.