Дали микробрановите се лоши за вашето здравје

При изборот на контејнери за микробранова печка на храната, треба да се избегнуваат некои пластики. Вообичаено, ако вашите пластични чинии, чинии и контејнери велат дека се безбедни за микробранова печка, тие се добри. Во спротивно, чувајте ги надвор од микробранова печка.

Дали микробрановите се лоши за вас? Објаснети вообичаени заблуди.
Микробрановите користат нејонизирачко зрачење и не е докажано дека предизвикуваат рак – следете ги практиките за безбедност на храната и користете контејнери безбедни за микробранови. Микробрановата печка е основна во многу домаќинства. Тоа е толку пригодна мала алатка за брзо и ефикасно загревање на храната и пијалоците.

Но, некои луѓе се грижат за нивната безбедност.

Која е вистината? Дали ви се лоши микробрановите? Дали предизвикуваат рак? Можете ли да печете пластика во микробранова? Зошто родителите секогаш ви викаа што стоите пред микробранова печка?

Разговаравме со регистрираната диететичарка Пејџ Велш, РД, ЛД, за да ги одвоиме фактите од фикцијата, за да можете да се печете во микробранова со сигурност.

Дали микробрановите предизвикуваат рак?
Микробрановите користат зрачење за готвење храна. И тоа може да звучи ужасно страшно.

„Кога ќе погледнете како функционираат микробрановите, ќе го видите терминот „зрачење“. Луѓето го слушаат тоа, и веднаш звучи страшно. Тие се изненадени од тој термин“, признава Велш. „Но, она што многу луѓе не го сфаќаат е дека постојат различни видови на зрачење кои носат различни ризици со себе“.

Микробрановите користат нејонизирачко зрачење за загревање на храната. Тоа е истото зрачење кое се наоѓа во мобилните телефони, телевизорите, сијалиците и другите вообичаени предмети за домаќинството.

Јонизирачкото зрачење е вид што почесто се поврзува со малку зголемен ризик за рак. Тоа се користи во работи како што се рендген и КТ скенови.

Јонизирачкото зрачење може да ги промени атомите. Тоа го прави со отстранување на електрон, кој може да создаде нестабилни јони. Со доволно изложување, тие јонизирани атоми можат да предизвикаат оштетување на клетките и, потенцијално, рак. (Иако е потребно МНОГУ зрачење за да се предизвика рак. Значи, тоа обично не е грижа за повеќето луѓе на кои им е потребно повремено скенирање на Х-зраци или КТ.)

Нејонизирачкото зрачење, како што се користи во микробрановите, не ја менува молекуларната структура.

Националниот институт за рак вели дека повеќето видови на нејонизирачко зрачење не е откриено дека предизвикуваат рак. А Американското здружение за рак вели: „Кога микробрановите печки се користат според упатствата, нема докази дека тие претставуваат ризик за здравјето“.

Безбедно користење на микробранова печка
Дури и без грижите за ракот, употребата на микробранова печка може да предизвика некои други безбедносни опасности кои заслужуваат ваше внимание.

Велш споделува неколку совети за безбедно печење во микробранова печка.

Не користете оштетена микробранова печка
Дел од она што ги прави микробрановите безбедни апарати за загревање на вашата храна е тоа што тие се силно регулирани. Управата за храна и лекови на САД (ФДА) ги регулира производителите на микробранови од 1970-тите.

„Постојат многу специфични стандарди кои одредуваат колку истекување е дозволено да излезе од микробрановата печка“, споделува Велш. „Она што е дозволено е значително под секое ниво што би предизвикало каква било штета“.

Но, има улов.

Тие стандарди се засноваат на добро функционални машини кои се во врвна форма. И секое оштетување на вашата микробранова печка може да ја загрози нејзината безбедност.

Оштетувањето може да дозволи дел од тоа нејонизирачко зрачење да избега. И големи количини на нејонизирачко зрачење може да предизвикаат изгореници и да ги оштетат вашите очи.

Не користете микробранова печка ако е:

Набиен.
Испукана.
Пилинг.
Оштетени од пожар.
Не се закопчува правилно.
Не функционира целосно. (На пример, ако е потребно подолго од очекуваното за да се загрее вашата храна.)
„Оштетувањето може да предизвика истекување. И иако ќе ви треба многу голема количина на изложеност за да забележите какви било негативни влијанија, не вреди да ризикувате“, предупредува Велш.

Нема потреба да се ѕирка
Веројатно сте слушнале предупредувања за држење подалеку од микробранова печка кога е во употреба. Причината се навраќа на стравот од истекување на радијација од машината.

Но, ако вашата микробранова печка е во добра форма, ризикот треба да биде многу минимален. (Запомнете ги тие темелни стандарди за регулација.)

„Ако имате микробранова печка што добро функционира, не треба да бидете изложени на ризик. Но, стоењето настрана е дополнителен чекор што можете да го преземете за дополнително да ја осигурате вашата безбедност“, советува Велш.

Стоењето подалеку од машината може да го намали вашиот потенцијал за изложеност бидејќи секое мало зрачење што излегува од микробрановата се меша со воздухот околу неа, во суштина разредувајќи го.

Бидете внимателни со пластика
При изборот на контејнери за микробранова печка на храната, треба да се избегнуваат некои пластики. Вообичаено, ако вашите пластични чинии, чинии и контејнери велат дека се безбедни за микробранова печка, тие се добри. Во спротивно, чувајте ги надвор од микробранова печка.

„Пластичната фолија и пластичните садови кои не се безбедни за микробранова печка може да се стопат во вашата храна, а ние не сакаме да јадеме парчиња пластика“, предупредува Велш.

Но, некои луѓе ќе ви кажат дека сите пластични садови треба да се избегнуваат во микробранова печка бидејќи тие потенцијално можат да испуштат штетни молекули во вашата храна.

Земање на Велс? „Знаеме дека тие пластики се разградуваат побрзо ако не се одобрени за микробранова печка, но не е јасно какво точно влијание има тоа врз нашето здравје. Ни треба повеќе истражување за да знаеме со сигурност“.

Ако сте загрижени за потенцијалните ефекти на микробранова пластика, нема штета да ја избегнувате и наместо тоа да изберете материјали безбедни за микробранова печка.