Дали пцуењето е знак на интелигенција?

Лошиот јазик може да биде корисен, но нема да ве направи попаметен. За некои тоа се лоши манири. За други, тоа е практично уметничка форма. Тоа е табу што постои во секоја култура и карактеристика во секојдневниот живот на многу луѓе. Инспирира бес, смеа, тага - а понекогаш дури и романса.

Лошиот јазик може да биде корисен, но нема да ве направи попаметен.
За некои тоа се лоши манири. За други, тоа е практично уметничка форма. Тоа е табу што постои во секоја култура и карактеристика во секојдневниот живот на многу луѓе. Инспирира бес, смеа, тага – а понекогаш дури и романса.

„Тоа“, се разбира, е пцуење. И ги натера научниците да зборуваат.

Во текот на изминатите неколку години, студиите ги поврзаа вулгарите со здравствени придобивки – како олеснување на болката – и особини – како искреноста. Дали овие асоцијации се реални или сите овие студии се еден куп БС? Разговаравме со здравствениот психолог Грејс Творек, PsyD, за да дознаеме повеќе.

Дали пцуењето те прави попаметен?
Веројатно сте слушнале варијација на изразот „Пцуењето е знак на слаб ум и уште послаб карактер“ во одреден момент од вашиот живот. Тоа имплицира дека пцуењето е форма на компензација – дека единствената причина зошто луѓето користат лош јазик е тоа што не се доволно паметни за да се изразат правилно.

Според една студија од 2015 година, спротивното е точно. Истражувачите ја споредиле општата флуентност – мерена со тест за контролирана орална асоцијација на зборови (COWAT) – со табу флуентност на зборови и флуентност на животински зборови.

Експериментот можеби звучи комплициран, но не е. Испитувачот избира буква и бара од испитаникот да наброи што повеќе зборови што почнуваат со таа буква. Потоа повторно ја извршуваат задачата, барајќи од испитаникот да наведе пцовки што почнуваат со буквата. Конечно, тие бараат од испитаникот да наведе животни чии имиња почнуваат со таа буква.

Резултатот, според зборовите на д-р Турек: „Тие забележаа тренд. Колку повеќе зборови за клетва може да генерирате, толку поредовни зборови создавате и вие. Значи, веројатно е дека имате поголем речник на двата краја“. Поинаку кажано, колку повеќе зборови знаете, толку повеќе лоши зборови знаете. Флуентноста е флуентност.

Но, чекај! Пред да бегате да го научите малиот Тими на седумте зборови што не можете да ги изговорите на телевизија, ајде малку да го отпакуваме ова истражување.

Корелацијата не е еднаква на каузалноста
Запрашана како реагира на студиите кои го поврзуваат пцуењето со интелигенцијата, д-р Турек одговара: „Сè што слушам е мојот додипломски професор по статистика дека „корелацијата не е еднаква на каузалноста“. Тоа буквално ми ѕвони во главата“.

„Корелацијата не е еднаква на каузалноста“ значи дека не можете да донесете заклучок за причината и последицата врз основа на едноставна поврзаност помеѓу две работи.

Класичниот пример е корелацијата помеѓу продажбата на сладолед и нападите на ајкули. Ако ги погледнете бројките, се чини дека продажбата на сладолед и нападите на ајкули се поврзани, но сите знаеме дека продажбата на сладолед не предизвикува напади на ајкули. Вистинската причина е времето: и продажбата на сладолед и нападите на ајкули се зголемуваат во летните горештини, додека се собираме на плажата – и замрзнувачот – за да останеме кул.

На ист начин, нема доволно докази кои укажуваат на причинско-последична врска помеѓу вулгарноста и моќта на мозокот.

Тоа не е егзактна наука
Исто така, вреди да се напомене дека овие студии за пцовки и интелигенција … добро, тие навистина не ја мерат интелигенцијата. Концептот е премногу сложен за да се определи врз основа на една променлива.

Како што вели д-р Тверек, „Мислам дека ако сакаме да направиме правична проценка на интелигенцијата, навистина ќе ви треба целосна невропсихолошка батерија“.

Повеќето студии кои се занимаваат со пцуење ја спојуваат интелигенцијата и вокабуларот. Широкиот речник може да укажува на интелигенција, но тоа не е иста работа. Да звучи паметно и да се биде паметен се многу различни. Можеби е попрецизно да се каже дека пцуењето укажува на широк речник.

Дали има некакви придобивки од пцуењето?
Секој на кого му е отсечено во сообраќајот или на прстот може да потврди дека без разлика дали тоа ве прави гениј или не, пцуењето е добро чувство. Многу години, истражувачите работеа на тоа да стават некоја тврда наука зад сите анегдотски докази кои луѓето со невкусни усти ги поминале цел живот собирајќи.

Ако на Гугл ги „придобивките од пцуењето“, ќе најдете многу информации, но не се сите подеднакво создадени. Многу академици шпекулираа, на пример, дека пцуењето е еволутивна адаптација која го намалува ризикот од физичка агресија. Други зборуваат за тоа како начин да се изгради емоционална интелигенција и социјални врски. Ова се интересни хипотези, но не се докажливи.

Пцуење, искреност и креативност
Иако голем дел од литературата за придобивките од пцуењето е теоретски, некои идеи се ставени на тест. Научниците открија корелација помеѓу пцуењето и:

Искреност. Вулгарноста е позитивна корелација со искреноста и интегритетот во три различни студии од 2017 година.
Креативност. Сосема очекувано, истражувачите користеа и тестови како COWAT за мерење на креативноста. Подеднакво не изненадува: тие ја нашле истата позитивна корелација помеѓу пцуењето и креативноста што ја нашле помеѓу пцуењето и интелигенцијата. Лекарите исто така забележале дека луѓето кои доживуваат афазија по мозочен удар честопати ја задржуваат својата способност да пцујат како морнари. Постојат многу причини што може да се случат. Една теорија е дека пцуењето и другиот „автоматски јазик“ живеат во десната страна на вашиот мозок. За добро или лошо, ние обично ја сметаме десната страна на мозокот како „креативна страна“, затоа, пцуењето е знак на креативност.
Забавно е да се зборува за тоа дали лош јазик = добри луѓе на забава или не, но науката за поддршка на тие идеи на крајот е прилично слаба.

Наместо тоа, обидете се да разговарате за наодите околу влијанието на пцуењето врз толеранцијата на болка. Тие се многу посилни и – во зависност од вашата среќа – можеби некогаш ќе ви помогнат.

Пцуењето ја подобрува толеранцијата на болка
Еден од најчестите начини за мерење на перцепцијата и толеранцијата на болката е прагот на болка со ладна притисок (CPT). Во основа, учесниците во студијата ги ставаат рацете во ледена вода и ги држат таму онолку долго колку што можат.

Во 2009 година, група учесници во студијата поднесоа до CPT. Половина од учесниците повторувале проклетство, додека другата половина повторувале неутрален збор. Студијата покажа дека учесниците со нокшир ги држеле рацете во вода подолго – и го сметале тестот како помалку болен во целина.

За жал, магијата на пцуењето се раѓа од умереноста. Студијата од 2011 година покажа дека колку почесто пцуете, толку е помало влијанието што го има врз вашата толеранција и издржливост на болка. Значи, ако наскоро планирате да ја ставите раката во ледена вода за забава, можеби внимавајте на јазикот.

Во овој момент, може да се запрашате: Дали овој ефект е универзален? На крајот на краиштата, различните култури имаат различен став кон пцуењето. Студијата од 2017 година, која го споредуваше влијанието на пцуењето врз толеранцијата на болка кај луѓето со англиско и јапонско потекло, покажа дека, кога станува збор за лошиот јазик, ние сме повеќе слични отколку различни. Иако можеби нема да ги користиме истите зборови – или да ги изговараме со иста фреквенција – влијанието врз болката е исто.

Па, што е со неутралните замени за вулгарен јазик? Дали врескањето „фуџ“, „пукај“ или „дагнабит“ го има истото влијание врз вашето тело како зборовите што ги филтрираат? Дали родителите всушност би можеле да бидат наградени за нивната самоцензура?

Врз основа на достапните истражувања, одговорот, за жал, е не. Студија од 2020 година ги спореди физиолошките одговори на поединците кои користат четири различни зборови за време на CPT. Првиот збор беше она што ох-толку-деликатно ќе го наречеме како „зборот f“. Вториот беше неутрален збор без емоционална конотација. Третиот и четвртиот збор беа „fouch“ и „twizpipe“, измислени „нови“ пцовки. Истражувачите открија дека, додека зборувањето за „забивање на циркулите“ за време на CPT ги подигна емоционалните и хумористичните резултати над неутралните зборови, тоа не ја намали болката.

Дали треба почесто да пцуете?
Сите ја слушнавме изреката: „Ако немаш нешто убаво да кажеш, не кажувај ништо“. Сега кога знаеме дека пцуењето има некои здравствени придобивки и, потенцијално, некои корелации со позитивни особини, можеби се прашувате дали тоа е добар совет?

Дали треба да го менуваме нашето однесување врз основа на овие наоди? Дали зголемувањето на нашата дневна доза на ф-бомби може да биде нашиот билет во Менса?

Тоа не е готово на д-р Тверек. „Мислам дека најголемата работа што ја одземам од овие наоди е да не донесувам брзи проценки за некого врз основа на начинот на кој тие се претставуваат“.

Интелигенцијата е комплицирана и не постои совршен начин да се измери. Д-р Турек смета дека сите, вклучително и лекарите, треба да бидат фокусирани на запознавање со луѓето. Наместо да го контролирате вашиот јазик – или кој било друг – обидете се да не правите претпоставки за интелигенција или карактер врз основа на оваа единствена точка на податоци.

Без разлика колку шарени, сите сме – секој од нас – повеќе од нашиот речник.