Путерот од кикирики е популарен намаз и добар извор на протеини. Сепак, може да биде опасен за луѓето кои се алергични на кикирики, а некои марки се богати со додадени масти и шеќери. Значи, дали путерот од кикирики е здрав или не за повеќето луѓе? Да откриеме подолу.
Путерот од кикирики е еден од најпопуларните намази во светот.
За многу љубители на путер од кикирики, тој е вкусен и текстурата е едноставно неверојатна – особено начинот на кој се лепи на покривот на устата пред да се стопи.
Се разбира, не секој може да ужива во кикирики. Некои луѓе се алергични на кикирики, па дури и може да бидат смртоносни за мал процент од населението.
Но, дали путерот од кикирики е нездрав за останатите 99% од луѓето? Ајде да дознаеме.
Што е путер од кикирики?
Путерот од кикирики е релативно необработена храна. Во основа, тоа се само кикиритки, често печени, мелени додека не се претворат во паста.
Сепак, ова не е нужно точно за многу комерцијални брендови на путер од кикирики. Овие може да содржат различни додадени состојки, како што се:
шеќер
растителни масла
транс масти
И јадењето премногу додаден шеќер и транс масти е поврзано со различни здравствени состојби, како што се срцеви заболувања.
Наместо да купувате преработена храна со неколку додадени состојки, изберете путер од кикирики со само кикирики, а можеби и малку сол како негови состојки.
Путерот од кикирики во основа е паста направена од кикирики. Многу производи со послаб квалитет содржат и додаден шеќер и растителни масла.
Тоа е добар извор на протеини
Путерот од кикирики е прилично избалансиран извор на енергија кој ги снабдува сите три главни макронутриенти. Порција од 100 грама путер од кикирики содржи :
Јаглехидрати: 22 грама јаглехидрати (14% од калориите), од кои 5 се влакна
Протеини: 22,5 грама протеини (14% од калориите), што е доста во споредба со повеќето други растителни храни
Маснотии: 51 грам масти, вкупно околу 72% од калориите
И покрај тоа што путерот од кикирики е прилично богат со протеини, тој има малку есенцијална аминокиселина метионин.
Кикириките припаѓаат на семејството на мешунките, кое исто така вклучува грав, грашок и леќа. Протеинот од мешунките е многу помал во метионин и цистеин во споредба со животинските протеини.
Недостатокот на метионин обично е поврзан со целокупниот дефицит на протеини или одредени состојби на болеста. Недостатокот на метионин е исклучително редок за луѓе кои генерално се во добра здравствена состојба.
Од друга страна, нискиот внес на метионин исто така се смета дека има одредени здравствени придобивки. Истражувањата покажаа дека може да го продолжи животниот век на стаорците и глувците, но не е јасно дали делува на ист начин кај луѓето.
Путерот од кикирики се состои од околу 25% протеини, што го прави одличен извор на протеини од растително потекло. Сепак, има ниска содржина на есенцијална аминокиселина метионин.
Низок во јагленохидрати
Чистиот путер од кикирики содржи само 20% јагленохидрати, што го прави погоден за диета со малку јагленохидрати.
Исто така, предизвикува многу низок пораст на шеќерот во крвта, што го прави добра опција за луѓе со дијабетес тип 2.
Еден голем преглед на осум студии покажа дека редовното јадење путер од кикирики е поврзано со помал ризик од развој на дијабетес тип 2 на долг рок.
Овие придобивки делумно се припишуваат на олеинската киселина, една од главните масти во кикириките. Антиоксидансите исто така може да играат улога.
Кикириките се со малку јаглехидрати и се погодни за луѓе со дијабетес тип 2 или оние кои следат диета со малку јаглехидрати.
Високо со здрави масти
Бидејќи путерот од кикирики е многу богат со масти, порција од 100 грама содржи голема доза од 597 калории.
И покрај нивната висока калорична содржина, јадењето умерено количество чист путер од кикирики или цели кикирики е сосема во ред со диета за слабеење.
И бидејќи путерот од кикирики е богат со масти здрави за срцето и е добар извор на протеини, тоа може да биде добра опција за вегетаријанците или оние кои следат диета базирана на растително потекло да го внесат во нивната исхрана умерено.
Половина од маснотиите во путерот од кикирики се состои од олеинска киселина, здрав вид на мононезаситени масти кои исто така се наоѓаат во големи количини во маслиновото масло.
Олеинската киселина е поврзана со неколку здравствени придобивки, како што е подобрена чувствителност на инсулин.
Путерот од кикирики, исто така, содржи малку линолеинска киселина, есенцијална омега-6 масна киселина изобилна во повеќето растителни масла.
Некои студии сугерираат дека високиот внес на омега-6 масни киселини, во однос на омега-3, може да го зголеми воспалението и ризикот од хронични болести.
Сепак, не сите научници се убедени. Студиите со повисок квалитет покажуваат дека линолеинската киселина не го зголемува нивото на воспалителните маркери во крвта, што фрла сомнеж врз оваа теорија.
Чистиот путер од кикирики е добар извор на здрави масти. Додека некои луѓе се загрижени за содржината на омега-6 линолеинска киселина, постојат ограничени докази за да се оправда нивната загриженост.
Путерот од кикирики е прилично богат со витамини и минерали
Путерот од кикирики е прилично хранлив. Порција од 3,5 унци (100 грама) путер од кикирики обезбедува многу витамини и минерали (4 доверлив извор):
Витамин Е: 60% од дневната вредност (DV)
Витамин Б3 (ниацин): 84% од ДВ
Витамин Б6: 29% од ДВ
Фолна киселина: 18% од DV
Магнезиум: 37% од ДВ
Бакар: 56% од ДВ
Манган: 65% од ДВ
Исто така е богат со биотин и содржи пристојни количини на:
витамин Б5
железо
калиум
цинк
селен
Сепак, имајте предвид дека ова е за порција од 100 грама, која има вкупно 597 калории. Калории за калории, путерот од кикирики не е толку хранлив во споредба со нискокалорична растителна храна како спанаќ или брокула.
Иако путерот од кикирики е богат со многу здрави витамини и минерали, тој исто така содржи значителен број калории.
Богат е со антиоксиданси
Како и повеќето реални јадења, путерот од кикирики содржи повеќе од основните витамини и минерали. Исто така, содржи многу други биолошки активни хранливи материи, кои можат да имаат одредени здравствени придобивки.
Путерот од кикирики е доста богат со антиоксиданси како п-кумарна киселина, која може да го намали артритисот кај стаорци.
Исто така, содржи малку ресвератрол, кој е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања и други хронични заболувања кај животните.
Ресвератролот има многу други потенцијални придобивки, иако човечките докази се сè уште ограничени.
Путерот од кикирики е богат со антиоксиданси, вклучувајќи п-кумарин и ресвератрол. Овие растителни соединенија се поврзани со различни здравствени придобивки кај животните.
Потенцијален извор на афлатоксини
Иако путерот од кикирики е доста хранлив, необработениот путер од кикирики може да содржи и супстанции кои можат да бидат штетни, вклучително и афлатоксини.
Тоа е затоа што кикириките растат под земја, каде што може да се колонизираат со широко распространета мувла наречена Aspergillus. Оваа мувла е извор на афлатоксини, кои се сметаат за штетни за здравјето.
Според Националниот институт за рак, во Соединетите држави не се забележани епидемии на болести поврзани со афлатоксини. Сепак, постојат одредени грижи за долгорочните здравствени ефекти на афлатоксините, особено во земјите во развој.
Всушност, некои човечки студии спроведени во земјите во развој ја поврзаа изложеноста на афлатоксин со рак на црниот дроб, застој во растот кај децата и доцнење во менталниот развој.
За среќа, преработката на кикирики во путер од кикирики може значително да го намали количеството на афлатоксини присутни во финалниот производ.
Дополнително, Министерството за земјоделство на Соединетите Американски Држави (USDA) внимателно ги следи количините на афлатоксини во храната и се грижи тие да не ги надминуваат препорачаните граници.
Можете исто така да ги минимизирате ризиците поврзани со изложеноста на афлатоксин со придржување кон комерцијалните марки на путер од кикирики или кикирики и со исфрлање на сите јаткасти плодови што изгледаат мувлосани, збрчкани или обезбојани .
За повеќе информации за калапи за храна, проверете ја оваа статија.
Непреработениот путер од кикирики може да содржи афлатоксини, кои се соединенија кои се поврзани со негативни ефекти врз здравјето во земјите во развој. Купувањето комерцијални марки на путер од кикирики и отфрлањето на мувлосаните или обезбојуваните јаткасти плодови може да го минимизира ризикот од несакани ефекти.
Во крајна линија
Има многу добри работи за путерот од кикирики, но и неколку негативни.
Тој е прилично богат со хранливи материи и пристоен извор на протеини. Тој е исто така натоварен со влакна, витамини и минерали, иако ова не изгледа толку значајно ако се земе предвид високиот калориски товар.
Сосема е добро да се вклучат умерени количини путер од кикирики во здрава исхрана. Но, главниот проблем со путерот од кикирики е тоа што е неверојатно тешко да се одолее.
Умерената потрошувачка на путер од кикирики веројатно нема да има некои големи негативни ефекти. Поважно е да се воздржите од слатка сода, транс масти и друга високо преработена храна, ако е можно.