
Амигдалинот се претвора во цијанид во телото, што може да предизвика сериозни здравствени ризици, вклучително и труење.
Маслото од кајсија содржи антиоксидантен витамин Е и есенцијални масни киселини корисни за здравјето
Семките од кајсија често се претставуваат како природен лек против рак, но за ова тврдење не постојат научни докази. Иако содржат амигдалин, за кој се верува дека има антиканцерогени својства, истражувањата не потврдија дека нивната консумација може да спречи или излечи рак, а експертите предупредуваат дека тие дури можат да имаат и одредени здравствени ризици.

Главниот проблем лежи во фактот што амигдалинот во телото се претвора во цијанид – отров што може сериозно да го загрози здравјето, па дури и да доведе до смрт.
Затоа, се препорачува да се избегнува консумирање големи количини семки од кајсија и да се користат докажани, медицински одобрени терапии кога станува збор за третман на рак.
Што содржат семките од кајсија?
Семките од кајсија изгледаат како мали бадеми. Семките од кајсија се бели кога се свежи, но нивната кора станува светло кафеава кога се суши.
Според еден истражувачки преглед од 2022 година, некои производители користат семки од кајсија во производството на козметика, лекови и масла.
Семките содржат протеини, влакна и масло, кои можат да се екстрахираат од самата семка. Иако семките од кајсија не содржат значителни количини на витамини и минерали, нивното масло содржи витамин Е , кој, според Националните институти за здравство (NIH), има антиоксидантни својства.
Маслото од семки од кајсија е богато со есенцијални масни киселини, вклучувајќи стеаринска и линолна киселина, кои припаѓаат на омега-6 масни киселини. Овие киселини се неопходни за здравјето на луѓето, но телото не може само да ги произведе, па затоа мора да се внесуваат преку храната.
Дали семките од кајсија помагаат во борбата против ракот?
Моментално нема докази кои укажуваат дека семките од кајсија можат да бидат корисни во третманот на рак.
На пример, научниците поставија хипотеза дека соединението наречено амигдалин, присутно во семките од кајсија, може да помогне во уништувањето на туморите и спречувањето на ракот со инхибирање на клеточната пролиферација.
Сепак, нема докази што ја поддржуваат идејата дека јадењето семки од кајсија може да помогне во лекувањето на ракот.
Што е амигдалин?
Амигдалинот е природна супстанца што се наоѓа во семките од кајсија. Може да се најде и во семките на други овошни дрвја, како што се јаболка, цреши, сливи и праски.
Иако некои истражувања сугерираат дека амигдалинот може да има антиканцерогени својства, важно е да се напомене дека тој е цијаноген гликозид. Ова значи дека, кога се проголтува, амигдалинот се претвора во цијанид, хемикалија која дејствува брзо и може да биде потенцијално смртоносна.
Идните истражувања би можеле да им помогнат на научниците да пронајдат начин безбедно да го користат изолираниот амигдалин во третманите за рак.

Опасности од консумирање семки од кајсија
Цијанидот ги уништува клетките во човечкото тело со тоа што им оневозможува да користат кислород. Особено е штетен за срцето и мозокот, бидејќи овие органи трошат големи количини кислород.
Во зависност од дозата, внесувањето цијанид може да доведе до:
Главоболки, гадење, повраќање, болка во стомакот, вртоглавица, слабости, ментална конфузија, грчеви, тешкотии при дишење, болка во градите, губење на свеста, промени во крвниот притисок.
Европскиот орган за безбедност на храната (EFSA) советува дека никој не треба да консумира повеќе од 20 микрограми (mcg) цијанид на килограм телесна тежина во еден оброк. Ова значи дека препорачаната граница е приближно три мали семки за возрасни и половина мала семка за деца .
Користењето на недокажани методи наместо докажано ефикасни третмани за рак, како што се целна терапија со лекови или зрачење, може да доведе до сериозно оштетување на здравјето.


















