кај исклучително чувствителните личности може да предизвикаат алергиска реакција, па овие личности треба да бидат внимателни и да не консумираат јагоди ако знаат дека се алергични. Оваа билка цвета до средина на летото, а по некогаш може и по втор пат во есен. Дивите јагоди уште се познати и како шумски јагоди, а се користат, односно листовите од билката, за приготвување чај кој ја чисти крвта, црниот дроб, бубрезите и го смирува нервниот систем. Ова овошје е полно со витамин Ц, па само една дланка шумски јагоди може да ги задоволи дневните потреби за овој витамин.
Билката е одлична и за циркулација, па може да биде и добар сојузник во бробата против целулитот. Се препорачува и како добар лек за запек и тегоби кои се нарекуваат „мрзливи црева“, а се користи и во лекување на ревма, анемии, нервоза.
Ги содржи сите витамини од Б групата, витамин Е, каротен, флавоноиди, железо, калциум. Во една порција има 134 мг калциум кој го регулира притисокот и делува како заштита од негативното влијание на натриумот. Припаѓаат во групата најздрава храна за срцето. Содржи и елагинска киселина која спречува ширење на клетките на ракот и може да се врзе за клетките кои предизвикуваат рак и така да го спречат нивното негативно делување.
Дивите јагоди се вистински мал сојузик на здравјето.