Домашен сок од киви – природен регулатор на здравјето

Кивито е богато со витамин А, комплекс витамини Б (тиамин, ниацин, колин), витамин Ц, витамин Е, витамин К, селен, магнезиум, железо, калиум, калциум, каротеноиди, литеином, хлорофилом, флавоноид, јаглехидрати итн.

Кивито е вистинска витаминска бомба за организмот и доволно е да се изедат две киви дневно. Но, со сокот не смее да се претерува и се препорачува консумирање на максимум две чаши, разреден со вода. Во спротвно, може да предивика алергија. Корисно е за бремените жени бидејќи содржи фолна киселина.

Сок од киви

Сокот од киви може само да го направите во соковник или блендер, но вака подготвен свежиот сок треба да се испие во рок од 24 часа. Доколку сакате да го консумирате подолг период, ова е едноставен рецепт со кој за помалку од половина час ќе направите здрав, вкусен и економичен сок.

  • Состојки: 1,5кг излупено киви, 1,5л. вода, 500 гр шеќер.
  • Подготовка: Водата зовријте ја и оставете да се излади. За тоа време, ислупете ги кивите, измијте ги и изблендирајте ги. Добиената содржина процедете ја низ цедалка. Во тенџерето со изладена вода додадете го сокот од киви и шеќерот. Мешајте додека шеќерот не се растопи, па соберете го во шишиња. Сокот чувајте го во фрижидер или на некое друго ладно место.

Напомена: За да добиете поздрав напиток, место шеќер користете мед, стевија или некој друг засладувач.


ПРИДОБИВКИ 

  • Ги подобрува когнитивни функции
  • Го спречува дејството на слободни радикали во организмот
  • Го отстранува целулитот, акните и мозолчињата, па допринесува за убав изглед и здрава кожа, коса и нокти
  • Спречува болести на очите и го подобрува видот
  • Помага во лечење на респираторни заболувања и во намалува нагонот за кашлање
  • Помага во лечењето на кардиоваскуларните болести, бидејќи го регулира крвниот притисок и нивото на лошиот холестерол
  • Ги елиминира песокот и камењата од бубрезите
  • Го намалува ризикот од мозочен удар и инфаркт
  • Има антиканцерогено дејство
  • Ја оддржува еластичноста на клетките и го спречува згрутчувањето на крвта
  • Му помага на организмот да се опорави од стрес, физички и психички замор
  • Штити од грип, настанки и го јакне имуниот систем
  • Поттикнува слабеење и го спречува таложењето на масни наслаги

Кивито е богато со витамин А, комплекс витамини Б (тиамин, ниацин, колин), витамин Ц, витамин Е, витамин К, селен, магнезиум, железо, калиум, калциум, каротеноиди, литеином, хлорофилом, флавоноид, јаглехидрати итн.