ДУЊА-лековитото овошје на вашите баби

Дуњата е овошје кое постои одамна, во кое плодот многу се користи во народната медицина за лекување на дигестивни нарушувања, алергии и висок шеќер во крвта. Покрај тоа, модерната медицина, исто така, проучувала некои од нејзините ефекти како што се лекување на чир и гастричен рефлукс, бременост и подобрување на имунолошкиот систем.

Дуњата е овошје кое постои одамна, во кое плодот многу се користи во народната медицина за лекување на дигестивни нарушувања, алергии и висок шеќер во крвта. Покрај тоа, модерната медицина, исто така, проучувала некои од нејзините ефекти како што се лекување на чир и гастричен рефлукс, бременост и подобрување на имунолошкиот систем.

Што е дуња?

Дуњата (Cydonia oblonga) е древно овошје кое потекнува од различни делови на Азија и Медитеранот. Почна да се одгледува во античка Грција и Рим и е близок роднина на познати плодови како јаболка и круши.

Плодот на дуњата има облик на јајце долг околу 10-15 см, во внатрешноста на плодот има тврдо јадро, жолто-кафено сунѓересто месо и мирисна. Меѓутоа, за разлика од другите овошја, кумкватите не можат да се јадат сирови, туку само откако ќе се сварат или преработат во џем.
Дуњата се користи во народната медицина со децении, но истражувањата за ова растение се уште се во рана фаза. Во моментов, дуњата главно се користи за третман на дигестивни нарушувања, алергии и висок шеќер во крвта.

 Каков е ефектот на дуњата?

Дуњите богати со хранливи материи содржат влакна и неколку есенцијални витамини и минерали, што ги прави хранлив избор за речиси секоја диета. Нутриционистичките факти во овошјето од дуња од 92 g вклучуваат:
Калории: 52 масти: 0 грама протеини: 0,3 грама јаглени хидрати: 14 грама влакна: 1,75 грама витамин Ц: 15% дневна вредност (ДВ) Тиамин (витамин Б1): 1,5% ДВ Витамин Б6: 2% ДВ Бакар: 13% ДВ Ирон : 3,6% DV Калиум: 4% DV Магнезиум: 2% DV Дуњата обезбедува витамин Ц и бакар во умерени количини, со мали количини на витамини Б, железо, калиум и магнезиум и без калории.
Содржи моќни антиоксиданси Антиоксидансите го намалуваат метаболичкиот стрес, го намалуваат воспалението и ги штитат клетките од оштетување од слободните радикали.
Дуњата е богат извор на антиоксиданси. Истражувањата покажуваат дека некои од антиоксидансите во дуњата, вклучително и кверцетинот и кемпферолот, го намалуваат воспалението и спречуваат хронични заболувања.

Справување со гадење во бременоста Најчестите симптоми во раната бременост се гадење и повраќање, кои може да ги ублажи дуњата. Студијата на 76 трудници покажа дека 1 лажица (15 ml) сируп од дуња е значително поефикасна од 20 mg витамин Б6 во намалувањето на мачнините за време на бременоста. Иако овие резултати се ветувачки, сè уште се потребни повеќе истражувања.

Ги ублажува дигестивните проблеми Дуњата долго време се користи во народната медицина за лекување на различни дигестивни нарушувања. Неодамнешните истражувања сугерираат дека екстрактот од дуња може да го заштити цревното ткиво од оштетување поврзано со воспалителни болести на цревата (IBD), како што е улцеративен колитис.
Во една студија на стаорци со улцеративен колитис, на оние кои им дадоа екстракт и сок од дуња значително го намалија оштетувањето на ткивото на дебелото црево, во споредба со контролната група. Сепак, потребни се студии на човечки субјекти за да се покаже вистинската ефикасност.
Лекува чир на желудникот Растителните соединенија во дуњата можат да помогнат во спречување и лекување на чир на желудникот. Резултатите од студијата со епрувета покажаа дека сокот од дуња го инхибира растот на H. pylori, бактерија за која е познато дека предизвикува чир на желудникот. Во меѓувреме, една студија на стаорци покажа дека екстрактот од дуња штити од алкохолен пептичен улкус. Иако овие резултати се ветувачки, потребни се повеќе истражувања.
Намалување на симптомите на рефлукс на киселина Сирупот од дуња може да помогне во справувањето со симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), попозната како рефлукс на киселина.
7-неделна студија на 80 деца со рефлукс на киселина покажа дека земањето додаток на сируп од дуња е исто толку ефикасно како и традиционалните лекови за рефлукс на киселина.
Во една студија спроведена на 137 трудници, дозата од 10 mg сируп од дуња земена после оброците се покажа како ефикасна како и лековите за рефлукс на киселина.
Дополнително, во една 4-неделна студија кај 96 деца со рефлукс на киселина, користењето на концентрат од дуња заедно со традиционалните лекови ги подобри симптомите како што се повраќање, губење на апетит, подригнување и болки во стомакот, во поголема мера отколку само со лекови.

Каков е ефектот на антиалергиската дуња? Антиалергија е еден одговор на ова прашање. Дуњата може да ги ублажи различните симптоми на алергија со блокирање на активноста на одредени имунолошки клетки кои предизвикуваат алергиски реакции.
Докажано е дека Gencydo, лек за алергија кој комбинира сок од лимон и екстракт од дуња, спречува и лекува благи алергиски реакции, како што се течење на носот и астма.
Студиите на стаорци сугерираат дека екстрактите од семки и овошје од дуња можат да спречат и лекуваат атопичен дерматитис. Сепак, останува нејасно дали тие го имаат истиот ефект кај луѓето.
Ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем Дуњата може да ја поддржи функцијата на имунолошкиот систем. Истражувањето на епрувета покажува дека има антибактериски својства кои можат да помогнат да се спречи прекумерниот раст на одредени штетни бактерии, како што се E. coli и S. aureus. Покрај тоа, една дуња обезбедува 15% од DV витамин Ц, кој е неопходен за здрав имунолошки систем. Количината на влакна пронајдена во дуњата може да помогне во исхраната на здравите бактерии кои живеат во дигестивниот тракт, што пак помага да се намали воспалението и да се подобри отпорноста на инфекции.
 Како да зготвите дуња

Дуњата ретко се јаде сирова бидејќи месото треба доста да се џвака и има кисел, адстрингентен вкус. Повеќето љубители на дуња прифаќаат дека овошјето најдобро се јаде зрело.
Откако ќе ја исечете дуњата, ставете ја во тенџере со вода со малку шеќер, динстајте додека месото не омекне. Покрај шеќерот, можете да пробате да додадете и други зачини како ванила, цимет, ѓумбир и ѕвезден анасон.
Можете да јадете само варена дуња или да ја мешате со овесна каша, овошни тартови, пити, јогурт или печено свинско месо за јадење. Покрај тоа, имате уште една опција да направите џем од дуња. Во процесот на правење џем треба да внимавате на количеството додаден шеќер, бидејќи џемот често содржи многу шеќер и ве олеснува премногу да јадете.