ДУРИ И АКО НЕМАТЕ ПРОБЛЕМИ СО ЗДРАВЈЕТО: И вашата тироидеа трпи последици од непријатните жештини

Во текот на летото мора да внимавате на вашето здравје.

Иако многумина ќе се сложат дека летото е најдобриот дел од годинаѕа бидејќи традиционално се поврзува со годишниот одмор. Меѓутоа, освен високите температури, пријатните ноќи и (за оние посреќните) свежиот морски воздух, во текот ан летото не смееме да заборавиме на здравјето: особено на хроничните болести. Освен тоа, од година во година вреди да се нагласи важноста, наједноставно кажано “за летото на специфични болести“, на пример изгореници од сонце, алергиски реакции и цревни заболувања. Еве што советува д-р Кристина Бласлов, специјалист ендокринолог.

ШТИТНАТА ЖЛЕЗДА ЗА ВРЕМЕ НА ЛЕТОТО

Не се само лицата кои боледуваат од хипертензија или други пореметувања на крвниот притисок загрозена категорија во летните месеци. И вашата тироидна жлезда, без разлика дали е здрава или болна, во преостантиот дел од годината ќе ги трпи “последиците“ од летните горештини.

Накратко, кај  лицата кои и не боледуваат и кај оние кои боледуваат од нарушувања на тироидните хормони, хипо или хипертироидизам, се очекуваат пониски концентрации на TСХ, а повисоки концентрации на слободниот тетрајодотироксин (fT4). Одговорот е многу едноставен: тироидната жлезда е орган кој ппримарно учествува во термогенезата на организмот, значи ТХС поинтензивно ќе се лачи во зима, бидејќи голем дек од енергијата што се троши на термогенезата преку хипоталамусот дава сигнали на хипофизата да засилено лачење на ТХС кога постои и зголемена потреба за тироидните хормони.

Треба да се напомене дека за ваквата ситуација во теот на летото придонесува и намалениот внес на нергија во организмот (едноставно летото се базира на намален калориски внес), а слично е и кај слабеењето и анорексијата: хипоталамусот добива сигнал дека хипофизата треба да лачи помалку ТХС. Поради тоа, многу лица кои имаат пореметување на работата на штитната жлезда, а особено оние кои се на терапија може да чувствуваат влошување на состојбата.

Доколку тироидната жлезда работи забавено и и недостасуваат важни хранливи материи, ќе дојде до значително намалување на потрошувачката на енергија, а оваа појава е особено изразена кај лицата со прекумерна тежина.

Тогаш калориите, наместо да согоруваат и да станат енергија, во најголем дел остануваат складирани во форма на резерви на маснотии. Овој процес дополнително придонесува за создавање на непријатно чувство на топлина, прекумерно потење, како и силен замор и слабост. Упатството или златното правило е да се одреди хормоналниот статус и да се консултира ендокринолог за понатамошен третман.

Препознајте ги симптомите на хипотиреоза

Симптомите се јавуваат кога тироидната жлезда не функционира правилно, што е показател дека треба да посетите лекар. Според експертите, класичните симптоми на хипотиреоза може да вклучуваат замор, запек, чувствителност на студ, нередовна менструација, “магла во главата“, сува кожа или зголемување на телесната тежина… Почеста е кај мажите, а инциденцата се зголемува со возраста.

Препознајте ги симптомите на хипертиреоза

Прекумерната активност на тироидната жлезда ќе покаже симптоми на прескокнување на срцето, анксиозност, тремор, чувствителност на високи температури, нередовен менструален циклус, потешкотии со спиење и губење на тежината. Оваа состојба не е толку честа. Ако сте забележале само еден од овие симптоми, тоа не мора да значи дека имате проблеми со тироидната жлезда.

Важно е да знаете дека сите споменати симптоми не се многу специфични за тироидната жлезда, но доколку сте ги заабележале сите, тогаш време е да посетите лекар.