
Сенфот има ниска калорична вредност, што го прави одличен избор за збогатување на оброците. Можни се алергиски реакции или несакани ефекти, особено со прекумерна употреба.
Сенфот е еден од најчесто користените додатоци во исхраната во домаќинствата ширум светот. Овој познат дресинг обично се прави со комбинирање на семките од бел кромид ( Brassica alba ) со оцет, сол, лимон и зачини. Освен што ги збогатува јадењата, содржи и антиоксиданси како што се изотиоцијанат и синигрин, кои можат да придонесат за здравјето на различни начини.
Сепак, сенфот обично се консумира во мали количини, па затоа неговите потенцијални здравствени ефекти не се значајни, а треба да се обрне внимание на можните алергии и несакани реакции.
Дали сенфот е добар за здравјето?
Сенфот е добар за здравјето бидејќи содржи бројни антиоксиданси кои обезбедуваат разни здравствени придобивки, вклучувајќи антиканцерогени, антибактериски, антивирусни, антигабични, антиинфламаторни и регенеративни ефекти.
Сенфот е нискокалоричен, но многу ароматичен додаток.

Здравствени придобивки од сенф
Обично се консумира во мали количини. Кога се користи како додаток во исхраната, не е поврзан со значајни здравствени придобивки.
Сенфот содржи два важни антиоксиданси: изотиоцијанати и синигрин. Изотиоцијанати, маслото што му го дава на сенфот карактеристичниот остар вкус, имаат антиканцерогени својства за рак на дојка , бели дробови, гастроинтестинален тракт и простата. Сепак, механизмот на дејство сè уште не е целосно разбран и потребни се дополнителни истражувања за да се потврди ефикасноста на сенфот во превенцијата од рак.
Изотиоцијанатите можат да играат улога и во регулирањето на дијабетесот, намалувајќи го „лошиот“ холестерол , со што придонесуваат за заштита на кардиоваскуларниот систем и обезбедуваат невролошки придобивки што можат да бидат корисни за лицата со аутизам. Но, како и со потенцијалните антиканцерогени ефекти, потребни се понатамошни истражувања.
Друг антиоксиданс што го содржи сенфот е синигрин, кој всушност е претходник на изотиоцијанатот сè додека не се оштети или згмечи. Кога тоа ќе се случи, ензимот го претвора во изотиоцијанати, т.е. масло од сенф. Истражувањата покажуваат дека овој антиоксиданс има антиканцерогени, антибактериски, антивирусни, антигабични, антиинфламаторни и регенеративни својства.
Сепак, во моментов нема доволно научни докази за да се поддржи козметичката или медицинската употреба на сенф или семе од сенф.

Нутритивна вредност на сенф
Една порција сенф обично е околу една лажичка. Пакетче сенф купено во ресторан исто така содржи околу една порција. Малку е веројатно дека ќе се проголта голема количина сенф поради неговиот лут, силен и солен вкус.
Една порција подготвен жолт сенф содржи само околу 3 калории . Поголемиот дел од калориите во сенфот доаѓаат од јаглехидрати, но поради многу нискиот вкупен внес, тие јаглехидрати немаат значително влијание врз вашиот дневен внес на калории.
Во една порција сенф нема значителни количини на витамини или минерали.

Складирање на сенф
Бидејќи сенфот обично се користи во мали количини, не се препорачува купување големи пакувања кои би можеле да се расипат и да ја изгубат својата арома. По отворањето, сенфот може да се чува во фрижидер до една година.

















