ЕШЕРИХИЈА КОЛИ-БАКТЕРИЈА НА РАСИПАНИТЕ СЕНДВИЧИ ВО ЛЕТО

Бактериите на ешерихија коли (E. coli) вообичаено живеат во цревата на здравите луѓе и животни. Повеќето видови на E. coli се безопасни или предизвикуваат релативно кратка дијареа. Но, неколку видови, како што е E. coli O157:H7, може да предизвикаат сериозни грчеви во стомакот, крвава дијареа и повраќање. Може да бидете изложени на E. coli од контаминирана вода или храна - особено суров зеленчук и недоволно варено мелено говедско месо. Здравите возрасни обично закрепнуваат од инфекција со E. coli O157:H7 во рок од една недела. Малите деца и постарите возрасни имаат поголем ризик да развијат форма на бубрежна инсуфициенција опасна по живот.

Бактериите на ешерихија коли (E. coli) вообичаено живеат во цревата на здравите луѓе и животни. Повеќето видови на E. coli се безопасни или предизвикуваат релативно кратка дијареа. Но, неколку видови, како што е E. coli O157:H7, може да предизвикаат сериозни грчеви во стомакот, крвава дијареа и повраќање.

Може да бидете изложени на E. coli од контаминирана вода или храна – особено суров зеленчук и недоволно варено или печено мелено говедско месо. Здравите возрасни обично закрепнуваат од инфекција со E. coli O157:H7 во рок од една недела. Малите деца и постарите возрасни имаат поголем ризик да развијат форма на бубрежна инсуфициенција опасна по живот.

Симптоми
Знаците и симптомите на инфекцијата со E. coli обично започнуваат три или четири дена по изложувањето на бактериите. Но, може да се разболите штом еден ден по изложувањето на повеќе од една недела подоцна.

Знаците и симптомите вклучуваат:

 

Дијареа, која може да варира од блага и водена до тешка и крвава. Грчеви во стомакот, болка или осетливостГадење и повраќање, кај некои луѓе
Кога да одите на лекар
Контактирајте со вашиот лекар ако вашата дијареа е постојана, тешка или крвава.

Причини
Само неколку видови на E. coli предизвикуваат дијареа. Видот E. coli O157:H7 припаѓа на група на E. coli кои произведуваат моќен отров кој ја оштетува слузницата на тенкото црево. Ова може да предизвика крвава дијареа. Развивате инфекција со E. coli кога ќе го внесете овој вид на бактерии.

За разлика од многу други бактерии кои предизвикуваат болести, E. coli може да предизвика инфекција дури и ако внесувате само мали количини. Поради ова, може да се разболите од E. coli од јадење малку недоволно сварен хамбургер или од голтање залак контаминирана вода од базенот.

Потенцијалните извори на изложеност вклучуваат контаминирана храна или вода и контакт од човек до човек.

Контаминирана храна
Најчестиот начин да се добие инфекција со E. coli е со јадење контаминирана храна, како што е:

Мелено говедско месо. Кога говедата се колат и преработуваат, бактеријата E. coli во нивните црева може да навлезе во месото. Меленото говедско месо комбинира месо од многу различни животни, зголемувајќи го ризикот од контаминација.
Непастеризирано млеко. Бактериите E. coli на вимето на кравата или на опремата за молзење можат да навлезат во сурово млеко.
Свежи производи. Истекот од сточарските фарми може да ги загади полињата каде што се одгледува свеж производ. Одредени зеленчуци, како што се спанаќот и зелената салата, се особено ранливи на овој тип на контаминација.

Контаминирана вода
Човечката и животинската столица може да ги загади подземните и површинските води, вклучително и потоци, реки, езера и вода што се користи за наводнување на посевите. Иако јавните системи за вода користат хлор, ултравиолетова светлина или озон за да го убијат E. coli, некои епидемии на E. coli се поврзани со контаминирани општински доводи на вода.

Приватните бунари за вода се поголема причина за загриженост бидејќи многумина немаат начин да ја дезинфицираат водата. Најголема е веројатноста да бидат загадени руралните водоводи. Некои луѓе биле заразени и со E. coli по пливање во базени или езера контаминирани со фекалии.

Личен контакт
Бактериите E. coli лесно можат да патуваат од човек на човек, особено кога заразените возрасни и деца не ги мијат рацете правилно. Членовите на семејствата на малите деца со инфекција со E. coli имаат особено веројатност самите да ја добијат. Епидемии се случиле и кај децата кои ги посетуваат зоолошките градини за галење и во плевните за животни на саемите во округот.

Фактори на ризик
E. coli може да влијае на секој кој е изложен на бактеријата. Но, некои луѓе имаат поголема веројатност да развијат проблеми од другите. Факторите на ризик вклучуваат:

Малите деца и постарите возрасни лица се изложени на поголем ризик да доживеат болест предизвикана од E. coli и посериозни компликации од инфекцијата.
Ослабен имунолошки систем. Луѓето кои имаат ослабен имунолошки систем – од СИДА или од лекови за лекување на рак или спречување на отфрлање на трансплантации на органи – имаат поголема веројатност да се разболат од внесување на E. coli.
Јадење одредени видови храна. Поризична храна вклучува недоволно испечен хамбургер; непастеризирано млеко, сок од јаболко или јаболков; и меки сирења направени од сурово млеко.

Време од годината. Иако не е јасно зошто, поголемиот дел од инфекциите со E. coli во САД. се случуваат од јуни до септември.
Намалени нивоа на стомачна киселина. Стомачната киселина нуди одредена заштита од E. coli. Ако земате лекови за намалување на стомачната киселина, како што се есомепразол (Нексиум), пантопразол (Протоникс), ланзопразол (Превацид) и омепразол (Прилосек), може да го зголемите ризикот од инфекција со Е. коли.

Компликации
Повеќето здрави возрасни лица закрепнуваат од болеста E. coli во рок од една недела. Некои луѓе – особено малите деца и постарите возрасни – може да развијат опасна по живот форма на бубрежна инсуфициенција наречена хемолитичен уремичен синдром.

Превенција
Ниту една вакцина или лек не може да ве заштити од болест базирана на E. coli, иако истражувачите истражуваат потенцијални вакцини. За да ги намалите шансите да бидете изложени на E. coli, избегнувајте голтање вода од езера или базени, често мијте ги рацете, избегнувајте ризична храна и внимавајте на вкрстена контаминација.
Ризична храна
Гответе хамбургери додека не се испечат на повеќе од (71 C). Хамбургерите треба да бидат добро подготвени, со нема розово прикажување. Но, бојата не е добар водич за да се знае дали месото е готово со готвење. Месото – особено ако е на скара – може да порумени пред целосно да се свари. Користете термометар за месо за да се осигурате дека месото е загреано на најмалку 160 F (71 C) во најгустата точка.

Пијте пастеризирано млеко, сок и јаболковина. Секој сок во кутии или флаширан сок што се чува на собна температура најверојатно ќе биде пастеризиран, дури и ако на етикетата не пишува така. Избегнувајте какви било непастеризирани млечни производи или сок.
Темелно измијте ги суровите производи. Миењето производи може да не ги отстрани сите E. coli – особено во лиснатите зелени, кои обезбедуваат многу места за бактериите да се закачат. Внимателното плакнење може да ја отстрани нечистотијата и да го намали количеството на бактерии што може да се прилепуваат на производот.
Избегнувајте вкрстена контаминација
Измијте прибор. Користете топла вода со сапуница на ножеви, работни површини и даски за сечење пред и откако ќе дојдат во контакт со свежи производи или сурово месо.
Чувајте ја сировата храна одделно. Ова вклучува користење на посебни даски за сечење сурово месо и храна, како што се зеленчук и овошје. Никогаш не ставајте варени хамбургери на истата чинија што ја користевте за сирови колачиња.
Мијте ги рацете. Измијте ги рацете по подготовка или јадење храна, користење на бања или менување пелени. Погрижете се децата да ги мијат рацете и пред јадење, по користење на бања и по контакт со животни.