Речиси сите лебот го сакаат кога е свеж и имаат навика секогаш да го имаат дома. Еве како всушност треба да се чува лебот за да не се исуши откако сме ја исекле првата кришка.
Некои лебот го оставаат на пулт или во кујнско шкафче, но тоа не е најдобриот начин. Наместо тоа, лебот треба да се чува во замрзнувач.
Кујнски пулт или шанк веројатно е едно од најпопуларните места за чување на лебот, во пластична или хартиена ќеса. На тој начин, секогаш се има пристап до лебот. Но, ако веднаш по првото користење го ставите лебот во замрзнувач, во секое време ќе имате свеж производ, велат нутриционистите.
Секако дека пред користење треба да се одмрзне, но затоа се добива свеж и најквалитетен леб.
Најважната причина зошто лебот не треба да се остава на кујна или во шкафче е фактот дека тој брзо станува подложен на мувла. Собната температура е идеална за раст и развој на мувла и може да почне да се развива уште веднаш на лебот.