Еве што е потребно да се направи за КОВИД-19 целосно да се искорени

Група научници проценува дека тоа е можно, но проследено со многу предизвици.

Многумина стручњаци се согласуваат дека и со големиот број на вакцинирани, вирусот кој ја предизвикува боелста КОВИД-19, нема да исчезне. Но, научниците од Нов Зеланд сметаат дека не треба да се отфрли можноста за целосно исчезнување на коронавирусот, но претпоставуваат дека тоа ќе биде многу потешко отколку со некои претходни вирусни заболувања.

Не се работи аза елиминација на болеста, туку за тоа дека постоењето на вирусот се сведе на нула и да таа состојба се одржува се додека вакцините повеќе не бидат потребни. На глобално ниво, тоа веќе е постигнато со морбилите. Истите стручњаци сметаат дека тоа може да се псотигне со 7 важни фактори, а еден од нив секако е и ефикасна вакцина, особено ако се работи за онаа достапна и евтина. Тие додаваат дека иако постојат ефикасни вакцини, се уште не се знае колку трае нивната заштита од вирусот, но исто така се сигурни дека тие ќе се подобруваат. Наведуваат и интраназални вакцини кои се очекуваат и кои би можеле многу дда помогнат, но потребно е да се спроведат уште истражувања.

Втор фактор е имунитетот стекнат по болеста и колку е долготраен, иако се проценува дека е до една година. Лицата кои имале морбили се имуни на вирусот во остатокот од животот.

Тие размислувале и за тоа дали можат луѓето да бидат долготрајни носители на вирусот. До денес нема докази дека така може да биде.

Познато е и дека коронавирусот може да ги зарази и животните, што би можело да овозможи да повторно се јавува и предизвикува повторни инфекции. Притоа се покажа дека постојано се јавуваат нови варијанти, а тоа се случува токму кога вирусот забрзано се шири, каква што е сегашната состојба во некои земји во светот.

СЛЕДАТ БРОЈНИ ПРЕДИЗВИЦИ

Со моменталната ситуација со пандемијата, некои експерти сметаат дека болеста нема така скоро да исчезне.

Целосно уништување на вирусот, како што е случајот со морбилите, не е реална цел во овој пеериод, но се може да се промени како се подобрува стапката на вакцинираност на населението, додава д-р Том Кенјон, поранешен директор на Центарот за контрола и превенција на болести на САД.

Д-р Џон Андрус, професор на Универзитетот Вашингтон смета дека се работи за добра намера, но и за огромен предизвик и дека е потребно да се задоволат некои услови:

“Потребна е помош и заедничко делување не само глобално, туку и регионално“, додава тој. Целта беше да се вакцинираат загрозените лица низ светот, а потоа вакцината да се распореди на останатото наеление и токму тоа е најголемиот предизвик, а потребно е и промптно да се одговара на новите варијанти на вирусот.

ПОТРЕБНА Е ЗАЛОЖБА ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ

Доволно е само да се види што се случува во Америка за да се сфат и колку е тешко да се истреби овој вирус. Андрус додава дека понекогаш само некои региони се способни да работат заедно и за глобалното здравје, но токму Америка е пример колку е тешко да се пронајде заеднички јазик во самите држави членки.