Путерот од кикирки е преполн со нутриенти кои го чуваат здравјето, па во него се наоѓаат витамин Е, магнезиум, железо и вотамин Б6, а истражувањата покауваат дека лицата кои редовно консумираат јаткасти плодови и путер од кикирики имаат многу помали шанси од срцеви заболувања и дијабетес тип2.
Кикириките содржат и влакна, исклучително корисни за непречено функционирање на срцевата и дигестијата.
Доколку сакате да го намалите сопствениот ризик од рак на дебелото црево како и создавањето на камења во жолчката, оваа намирница треба веднаш да ја вброите во редовната исхрана.
Калциумот и витаминот Д во кикириките допринесуваат за здравје на коските и на забите. На тој начин, долгорочно се спречува ризикот од остеопороза во подоцните години од животот.
Според студија објавена во British Journal of Nutrition лица кои наутро јадат путер од кикирики не чувствуваат глад и до 12 часа по појадокот, што го прави овој путер одличен избор при намалување на вишокот килограми. Неговата комбинација од протеини и влакна го намалува чувството на глад. При тоа, докажано е дека витаминот Б3 кој се наоѓа во кикириките ја подобрува работата на мозокот и ја јакне меморијата. Поради незаситените масти што ги содржат кикириките влијаат на намалување на нивото на лошиот холестерол и за 44% го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.