
Сите знаеме дека едно јаболко дневно го чува здравјето. Ова овошје се поврзува со бројни здрвствени благодати, но ова се уште некои корисни факти за јаболката.
Алергијата на јаболко е алергија на полен
Кога се зборува за алргија на храна, најчеста асоцијација се кикирики или јајца. Но, факт е дека алергијата на јаболко е честа појава. Стручњаците веруваат дека за неа е одговорен поленот од бреза, кој се наоќа на површината на свежото јаболко.
Јаболките се диетална храна
Големото количество на вода и влакна што ги содржи, значи дека јаболкото држи ситост со часови, без разлика на малкуте калории што ги содржи (едно јаболки има околу 95 калории). Но, во јаболката има и урсолична киселна кои се наоѓа во кората, која се покажала ефикасна во топење на масните наслаги и намалување на ризикот за обезност.
30% од јаболкото се фрла
На класичниот и вообичаен начин на јадење јаболко, кружно околу јадрото, се фрла и до 30% од јаболката (помеѓу 20 и 30 калории).