Фикоцијанинот од спирулината може да ги поттикне канцерогените клетки на самоуништување

Спирулината е слатководна алга која се користи во исхраната, а е одличен извор на хранливи материи и фитохемикалии

Ракот на дојката, е вториот најчест тип на рак, веднаш зад ракот на кожата, од кој заболуваат жените во светот. Според неодамнешното истражување на американските научници, чии резултати се објавени во Journal of American Medical Association, алтернативните облици на лекување на ракот на дојката можат да бидат делотворни. Според истражувањето состојките кои ги содржи спирулината можат да ги поттикнат клетките на ракот да се самоуништуваат.

Спирулината е слатководна алга која се користи во исхраната, а е одличен извор на хранливи материи и фитохемикалии. Особено треба да се истакне високиот удел на фикоцијанин, моќен антиоксиданс кој се наоѓа во многу мал број намирници.

Во истражувањето, американските научници истражувале споеви од билно потекло за да создадат коктел за борба со клетките на ракот. Во коктелот се вклучени фикоцијанинот од спирулината, куркуминот од куркумата, изофлавинот од сојата, ресвератролот од грозјето и кверцетиот од кромидот и јаболката. Според анализите коктелот успеал да го спречи ширењето на ракот за 80 отсто и истовремено ги поттикнал канцерогените клетки на самоуништување.

Фикоцијанинот од спирулината е познат по своето противвоспалително и антиоксидациско дејство, што јачини спирулината одлична за борба против ракот. Фикоцијанинот на спирулината ѝ ја дава карактеристичната зелена боја. Спирулината е одличен извор и на витамини А, К и групата Б.