Ѓумбирот во јадењата и пијалаците го подобрува варењето и помага во лекувањето на настинките.
Посилен имунитет – доколку сте од оние кои често мака мачат со настинките и вирусите, со редовно консумирање на сок од ѓумбир ќе го зајакнете имунитетот. Овој напиток го подобрува делувањето на антибиотиците и циркулацијата.
Превенција од тумори – повеќе студии потврдиле дека ѓумбирот е добар во „борбата“ против тумори, особено рак на јајниците. За заболените од иритабилно црево ѓумбирот ги ублажува симптомите ако се пие како чај или сок.
Помага кај Алцхајмерова болест – истражувања покажале дека со секојдневно консумирање ѓумбир може да се забави пропаѓањето на мозочните клетки што е главна причина за Алцхајмерова болест.
Подобар апетит – може да го поттикне или намали апетитот. На поттикнување делува така што произведува повеќе киселина во желудникот. А во борбата за слабеење делува така затоа што ги „согорува“ маснотиите и дава подолго чувство на ситост.
Ги опушта мускулите – после тренинг добро е да се консумира храна со ѓумбир. Најдобро делува ако го испиете или изедете наутро на празен желудник.
Ја стабилиизра глукозата во крвта – австралиските научници откриле дека ѓумбирот ги редуцира високите количества на глукоза во крвта. Важно е да се знае колкаво е нивото на глукоза во крвта затоа што тоа влијае на килограмите и нивото на енергија.