Грицкањето сончоглед е особено здраво

Од прекрасните цветови кои се вртат кон сонцето, преку медицински препарати, па се до вкусни грицки сончогледот е, секако, повеќекратко корисна билка. Во народната медицина од дамнешни времиња од ливчињата од цветот се приготвува чај и тинктура, имаат специфичен горчлив вкус, но благо мирисаат на мед. Содржат сончогледови киселини, антоцијански гликозиди, ксантофил, колин, бетаин, каротеноиди, фитостерини, сапогенини.

Од прекрасните цветови кои се вртат кон сонцето, преку медицински препарати, па се до вкусни грицки сончогледот е, секако, повеќекратко корисна билка. Во народната медицина од дамнешни времиња од ливчињата од цветот се приготвува чај и тинктура, имаат специфичен горчлив вкус, но благо мирисаат на мед. Содржат сончогледови киселини, антоцијански гликозиди, ксантофил, колин, бетаин, каротеноиди, фитостерини, сапогенини.

Вкусните семки како корисна намирница

Семките од сончоглед содржат антиоксиданти – витамин Е и селен кои имаат способност за неутрализирање на штетните слободни радикали и на тој начин го штитат организмот од најчестите болести на модерното време – кардиоваскуларните и малигните заболувања.

Семките од сончоглед содржат витамин Е, магнезиум витамин Б1, селен, триптофан, витамин Б5, фосфор, фолати и дури 200 калории во само 35 г семки.

Превенција од кардиоваскуларни болести 

Семките од сончоглед содржат висок процент на масло, дури 50 отсто, превладуваат повеќекратно незаситените масни киселини, особено линолната. Семките се одличен извор ба Б1 и Е, но и извор на бакар, селен, фолна киселина, манган, магнезиум, витамин Б5 и прехранбени влакна. Оваа комбинација на хемиски елементи, но посебно благодарение на витаминот Е, има исклучително јако против воспалително дејство, но витаминот Е, исто така, има моќ да го уништи холестеролот, па со самото тоа семките од сончоглед се одлична превенција од заболувања на кардиоваскуларниот систем.

Сончогледовите семки се здрави за јадење и грицкање, но во умерени количини. Тие се богати со:**

Здрави масти – богати со незаситени масти, особено омега-6 масни киселини.
Протеини – добар извор на растителни протеини.
Влакна – помагаат за добра дигестија.
Витамини и минерали – содржат витамин Е (антиоксиданс), магнезиум, селен и цинк, кои се важни за имунитет и здравје на кожата.

На што да внимавате?

⚠️ Калории – Сончогледовите семки се калорични, па претерана консумација може да доведе до зголемување на телесната тежина.
⚠️ Сол Ако јадете печени и солени семки, обрнете внимание на внесот на сол, бидејќи прекумерната количина може да влијае на крвниот притисок.
⚠️ Омекнати или расипани семки – Ако семките имаат горчлив вкус, можеби се оксидирани и не се безбедни за јадење.

👉 Совет: Најдобро е да ги јадете несолени или лесно печени за да ги искористите сите нивни придобивки.