Гуава: Егзотично овошје со многу придобивки

Гуава генерално се смета за безбедна за просечен здрав човек. Кога се јаде во умерени количини, повеќето луѓе не доживуваат никакви негативни несакани ефекти. Сепак, поради содржината на растителни влакна, некои луѓе може да доживеат некаква дигестивна непријатност или запек кога јадат премногу истовремено.

Гуавата (Psidium guajava) е тропско овошје кое потекнува од Централна Америка, но денес се одгледува во многу делови од светот. Позната е по својот слатко-кисел вкус и богатиот нутритивен состав.

Хранливи вредности на гуавата:

Гуавата е исклучително хранливо овошје, богато со витамини, минерали и антиоксиданси. Еве некои од нејзините најзначајни хранливи вредности:

  • Витамин Ц: Гуавата е еден од најбогатите извори на витамин Ц, дури и повеќе од портокалот. Витаминот Ц е важен за имунолошкиот систем, здравјето на кожата и заштитата од слободните радикали.
  • Витамин А: Гуавата содржи значителни количини на витамин А, кој е важен за видот, растот и развојот на клетките.
  • Влакна: Гуавата е богата со влакна, кои се важни за дигестивното здравје и регулирање на нивото на шеќер во крвта.
  • Калиум: Гуавата е добар извор на калиум, кој е важен за регулирање на крвниот притисок и здравјето на срцето.
  • Антиоксиданси: Гуавата содржи различни антиоксиданси, вклучувајќи ликопен, кој има заштитна улога против рак.

Придобивки од гуавата:

  • Зајакнување на имунолошкиот систем: Високата содржина на витамин Ц во гуавата го зајакнува имунолошкиот систем и помага во борбата против инфекции.
  • Подобрување на дигестивното здравје: Влакната во гуавата го подобруваат дигестивното здравје и спречуваат запек.
  • Регулирање на крвниот притисок: Калиумот во гуавата помага во регулирање на крвниот притисок и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
  • Заштита од рак: Антиоксидансите во гуавата, особено ликопенот, имаат заштитна улога против рак.
  • Подобрување на здравјето на кожата: Витаминот Ц во гуавата е важен за здравјето на кожата и спречува појава на брчки.

Можни недостатоци:

  • Алергија: Некои луѓе може да бидат алергични на гуава.
  • Висока содржина на шеќер: Гуавата содржи природни шеќери, па луѓето со дијабетес треба да ја консумираат умерено.

Нутриционистички факти за Гуава
Просечното овошје од гуава тежи околу 55 g, но има добри хранливи материи. Тоа е нискокалорична храна со малку маснотии која содржи повеќе од 100% од дневните потреби за витамин Ц и речиси 3 g влакна. Исто така, содржи мали количини на други хранливи материи кои го поддржуваат целокупното здравје, како магнезиум, калиум и бакар.

Едно овошје гуава без отпадоци обезбедува:

Калории: 37
Маснотии: 0,52 g
Јаглехидрати: 7,86 g
Влакна: 2,97 гр
Вкупен шеќер: 4,9 гр
Протеини: 1,4 g
Магнезиум: 12,1 mg, или 2,8% од DV10
Витамин Ц: 125 mg, или 139% од DV7
Калиум: 229 mg, или 6,7% од DV11
Бакар: 127 микрограми (mcg), или 14,1% од DV12

Ризици од јадење гуава
Гуава генерално се смета за безбедна за просечен здрав возрасен да јаде. Кога се јаде во умерени количини, повеќето луѓе не доживуваат никакви негативни несакани ефекти. Сепак, поради содржината на растителни влакна, некои луѓе може да доживеат некаква дигестивна непријатност или запек кога јадат премногу истовремено.

Исто така, важно е да се запамети дека гуавата е поврзана со хипогликемични ефекти во некои случаи.3 Луѓето кои следат диета за дијабетес или земаат лекови за дијабетес може да имаат корист од медицинските упатства пред да го вклучат гуавата во нивната исхрана. Лекар, РД или РДН може да понуди индивидуализиран совет за исхрана.

 

Совети за консумирање гуава
Гуавите се одгледуваат во тропските региони, но тие се уживаат ширум светот на различни начини. Разгледајте ги овие совети за конзумирање на тропско овошје:

Зрелите гуави се типично светло жолто-зелени, но може да имаат и розови нијанси.
Гуавата, вклучувајќи ја нивната кора и семки, може да се јадат сирови – но прво измијте ги.
Суровата гуава е одличен додаток на различни рецепти, како што се салати, смути и пупки.
Глазурата од гуава добро се комбинира со солени оброци како што се ракчиња на скара или месо.
Чувајте го гуавата во фрижидер додека не е подготвена за јадење за да ја одржи својата крцкавост.
Брз преглед
Гуава можеби е мало овошје, но нуди многу здравствени придобивки. Иако е нискокалоричен, содржи неколку моќни хранливи материи кои го поддржуваат варењето, здравјето на срцето, контролата на шеќерот во крвта и напорите за управување со тежината.

Гуава е одличен извор на витамин Ц, обезбедувајќи повеќе од вашите дневни потреби во едно овошје и нуди потенцијални антиканцерогени ефекти со текот на времето. Содржи и мали количини на магнезиум, калиум, манган и бакар, кои телото ги користи за различни биолошки процеси.

Јадењето гуава има многу малку ризици од негативни ефекти, но тие може да предизвикаат пад на нивото на гликоза во крвта. Луѓето кои примаат лекови за дијабетес треба да разговараат за потенцијалните ефекти со својот лекар пред да ги додадат во нивната исхрана. Внимавајте на големината на порциите, бидејќи јадењето премногу одеднаш може да предизвика дигестивни нарушувања кај некои луѓе.

Заклучок:

Гуавата е вкусно и хранливо овошје со многу придобивки за здравјето. Редовното консумирање на гуава може да го зајакне имунолошкиот систем, да го подобри дигестивното здравје, да го регулира крвниот притисок и да обезбеди заштита од рак.