Ѓумбирот-зачин кој има антибактериска активност против клиничките патогени

Ѓумбирот има долга листа на прекрасни здравствени придобивки кои се движат од смирувачки на желудникот до антиинфламаторни со широк спектар. Многу култури и луѓе ширум светот консумираат ѓумбир секојдневно, без разлика дали тоа е во многу од нивните оброци до џвакање кисела или кристализиран ѓумбир до рендање и потопување во топла вода и редовно пиење како мешавина од чај, како што е чајот од чаи.

Ѓумбирот е долго користен и сакан зачин кој со векови се конзумира како храна и како лековит зачин за добро здравје и здравствени заболувања. Ѓумбирот има долга листа на прекрасни здравствени придобивки кои се движат од смирувачки на желудникот до антиинфламаторни со широк спектар. Многу култури и луѓе ширум светот консумираат ѓумбир секојдневно, без разлика дали тоа е во многу од нивните оброци до џвакање кисела или кристализиран ѓумбир до рендање и потопување во топла вода и редовно пиење како мешавина од чај, како што е чајот од чаи.

Придобивките од ѓумбирот наведени во многу билни текстови се анти-гадење, антиинфламаторни, аналгетици, карминативни, антитромбоцитни, демулцентни, дијафоретични (го поддржува процесот на треска за поддршка на активноста на WBC и го помага имунолошкиот систем), периферен циркулаторен стимуланс, експекторант (поддржува отстранување на вишокот слуз т.е. инфекции на градниот кош) и метаболички стимуланс.

Низата здравствени придобивки на ѓумбирот вклучуваат:

Помош при варење
Помага да се намали надуеноста, цревната колика, IBS и лошото варење бидејќи ги стимулира дигестивните киселини и секрети со што го поддржува варењето на храната и апсорпцијата и асимилацијата на хранливите материи.

Против гадење
Го намалува гадењето и повраќањето од секаков вид, вклучително и мачнини при патување или движење, утринска мачнина и постоперативна гадење.
Поддршка за гликоза во крвта
Една мала студија покажа дека ѓумбирот го намалува шеќерот во крвта на гладно кај дијабетичарите заедно со намалување на HbAc1.
Го намалува воспалението и болката со артритис
Ѓумбирот помага да се подобри ревматоидниот артритис, остеоартритис или било кој тип на ревматизам, вклучувајќи болка во мускулите и болки во мускулите предизвикани од вежбање поради неговите антиинфламаторни својства.
Ладни раце и стапала и слаба циркулација
Поради своите затоплувачки и циркулаторно стимулирачки својства, може да помогне во ладни раце и нозе поради подобрената циркулација на крвта во екстремитетите и може да помогне во болеста на Рејно.
Болни периоди
Нема повеќе грчеви! Ѓумбирот може да помогне во намалувањето на болната спазматична дисменореа, а исто така може да биде претплатен за ендометриоза поради антиинфламаторните и аналгетските придобивки.

Горнореспираторни инфекции
Ѓумбирот е одличен за поддршка на имунолошкиот систем против настинка и други вирусни инфекции. Ја намалува назалната конгестија, кашлицата и болките во грлото.
Белодробни заболувања и инфекции
Бронхитис, астма и бронхијална астма може да се поддржат со консумирање ѓумбир. Овие соединенија помагаат за поддршка на имунитетот, го отстрануваат вишокот слуз и го намалуваат воспалението на дишните патишта.
Мигрена
Ако вашата глава ве боли, тоа може да биде корисно за намалување на главоболките и мигрените поради неговите антиинфламаторни придобивки. Ѓумбирот, исто така, може да помогне да се заштити меморијата и да се поддржи функцијата на мозокот и може да го намали оштетувањето на мозокот како што е прикажано во студиите на животни.
Анти-канцерогени својства
Гингеролите и другите соединенија се покажаа како заштитни од рак на дебелото црево, простатата и црниот дроб.
Цревни инфекции
Постојат некои студии на животни кои покажуваат дека ѓумбирот може да ги инхибира инфекциите на желудникот H.pylori и затоа го намалува гастроинтестиналниот карцином, како што се чир на желудникот и желудникот. Исто така ветува и за намалување на пародонталните бактерии.

Патогени отпорни на повеќе лекови
Комбинираниот лук и ѓумбир може да поседуваат ефикасна антибактериска активност против клиничките патогени со повеќе лекови и може да се користат за превенција од микробиолошки заболувања отпорни на лекови.
Овој специјален зачин се користи во јадења ширум светот, од кари до чорби, колачиња, слатки, сокови и други вкусни пијалоци.

Терапевтските дози на ѓумбир се приближно 1 g на ден, а во бременоста од 500 mg до 1 g. Се предупредува да не надминува 4 g на ден на редовна основа. Ѓумбирот може да се зема во храната редовно, како чај, во прав во капсули и таблети и како билна тинктура.

Еве неколку одлични рецепти за рестартирање на ѓумбир за уживање:

Класичен сок од ѓумбир од јаболко од морков
Зелен сок од лимон-ѓумбир со низок шеќер
Сок од ѓумбир од лимон од круша што го задоволува непцето
Сок од зелена але
Супа од морков и ѓумбир
Рецепт за облекување со кардио морков ѓумбир од Андреа Биман
Зачинето златно млеко со куркума
Чај Лате од бразилски орев
Пенеста топла вода со лимон со ѓумбир
Може да биде потребна претпазливост при земање високи дози: при пептични улцерации, жолчни камења, прекумерна потрошувачка во бременост (> 2 g дневно во суплементи), варфарин и други лекови за разредување на крвта. Побарајте стручен совет.