Гушавост или струма-неправилен раст на тироидната жлезда

Гушавост е неправилен раст на тироидната жлезда. Тироидната жлезда е жлезда во облик на пеперутка која се наоѓа во основата на вратот веднаш под Адамовото јаболко. Гушавоста може да биде целокупно зголемување на тироидната жлезда или може да биде резултат на неправилен раст на клетките што формираат една или повеќе грутки (јазли) во тироидната жлезда. Гушањето може да биде поврзано без промена во функцијата на тироидната жлезда или со зголемување или намалување на тироидните хормони.

Гушавост е неправилен раст на тироидната жлезда. Тироидната жлезда е жлезда во облик на пеперутка која се наоѓа во основата на вратот веднаш под Адамовото јаболко. Гушавоста може да биде целокупно зголемување на тироидната жлезда или може да биде резултат на неправилен раст на клетките што формираат една или повеќе грутки (јазли) во тироидната жлезда. Гушањето може да биде поврзано без промена во функцијата на тироидната жлезда или со зголемување или намалување на тироидните хормони.

Зголемена тироидна жлезда
Широко распространето проширување на тироидната жлезда може да ја прошири жлездата далеку од нејзината типична големина (лево) и да предизвика забележително испакнување на вратот (десно).

Најчеста причина за гушавост во светот е недостатокот на јод во исхраната. Во Соединетите Американски Држави, каде што употребата на јодизирана сол е вообичаена, гушавоста е предизвикана од состојби кои ја менуваат функцијата на тироидната жлезда или фактори кои влијаат на растот на тироидната жлезда.

Третманот зависи од причината за гушавост, симптомите и компликациите кои произлегуваат од гушавост. Малите гушавости кои не се забележливи и не предизвикуваат проблеми обично не бараат третман.

Симптоми
Повеќето луѓе со гушавост немаат други знаци или симптоми освен оток во основата на вратот. Во многу случаи, гушавоста е доволно мала што е откриена само за време на рутински медицински преглед или тест за слика за друга состојба.

Другите знаци или симптоми зависат од тоа дали се менува функцијата на тироидната жлезда, колку брзо расте гушавоста и дали го попречува дишењето.

Неактивна тироидна жлезда (хипотироидизам)
Знаците и симптомите на хипотироидизам вклучуваат:

Замор
Зголемена чувствителност на студ
Зголемена поспаност
Сува кожа
Запек
Мускулна слабост
Проблеми со меморијата или концентрацијата
Преактивна тироидна жлезда (хипертироидизам)

Знаците и симптомите на хипертироидизам вклучуваат:

Губење на тежина
Забрзано чукање на срцето (тахикардија)
Зголемена чувствителност на топлина
Прекумерно потење
Потреси
Раздразливост и нервоза
Мускулна слабост
Честите движења на дебелото црево
Промени во менструалните модели
Тешкотии со спиењето
Висок крвен притисок
Зголемен апетит

Децата со хипертироидизам исто така може да го имаат следново:

Брз раст во висина
Промени во однесувањето
Растот на коските што го надминува очекуваниот раст за возраста на детето
Опструктивна гушавост
Големината или положбата на гушавост може да ги попречат дишните патишта и гласовната кутија. Знаците и симптомите може да вклучуваат:

Тешкотии при голтање
Тешкотии со дишењето со напор
Кашлица
Засипнатост
‘Рчењето

Како функционира тироидната жлезда
Два хормони произведени од тироидната жлезда се тироксин (Т-4) и тријодотиронин (Т-3). Кога тироидната жлезда ослободува тироксин (Т-4) и тријодотиронин (Т-3) во крвотокот, тие играат улога во многу функции во телото, вклучително и регулирање на:

Конверзија на храната во енергија (метаболизам)
Температура на телото
Пулс
Крвен притисок
Други интеракции на хормони
Раст во детството
Тироидната жлезда, исто така, произведува калцитонин, хормон кој помага да се регулира количината на калциум во крвта.
Како се регулира тироидната жлезда
Хипофизата и хипоталамусот ја контролираат брзината со која се произведуваат и ослободуваат Т-4 и Т-3.

Хипоталамусот е специјализиран регион во основата на мозокот. Делува како термостат за одржување на рамнотежа во повеќе телесни системи. Хипоталамусот и сигнализира на хипофизата да направи хормон познат како хормон за стимулирање на тироидната жлезда (TSH).

Хипофизата – која се наоѓа под хипоталамусот – ослободува одредена количина на тироидо-стимулирачки хормон (TSH), во зависност од тоа колку Т-4 и Т-3 се во крвта. Тироидната жлезда, пак, го регулира своето производство на хормони врз основа на количината на TSH што ја прима од хипофизата.

Причини за гушавост
Голем број фактори кои влијаат на функцијата или растот на тироидната жлезда може да резултираат со гушавост.

Недостаток на јод. Јодот е неопходен за производство на тироидни хормони. Ако некое лице не добива доволно јод во исхраната, производството на хормони се намалува и хипофизата ѝ сигнализира на тироидната жлезда да направи повеќе. Овој зголемен сигнал резултира со раст на тироидната жлезда. Во Соединетите Држави, оваа причина е невообичаена поради додадениот јод во кујнската сол.

Хашимото-ова болест. Болеста на Хашимото е автоимуно нарушување, болест предизвикана од имунолошкиот систем кој ги напаѓа здравите ткива. Оштетените и воспалените ткива на тироидната жлезда не произведуваат доволно хормони (хипотироидизам). Кога хипофизата ќе го открие опаѓањето и ќе ја поттикне тироидната жлезда да создаде повеќе хормони, тироидната жлезда може да се зголеми.


Грејвс-ова болест. Друго автоимуно нарушување наречено Гравесова болест се јавува кога имунолошкиот систем произведува протеин кој имитира TSH. Овој непријателски протеин ја поттикнува тироидната жлезда да препродуцира хормони (хипертироидизам) и може да резултира со раст на тироидната жлезда.
Јазли на тироидната жлезда. Јазол е неправилен раст на тироидните клетки кои формираат грутка. Едно лице може да има еден јазол или неколку нодули (мултинодуларна гушавост). Причината за појава на јазли не е јасна, но може да има повеќе фактори – генетика, исхрана, начин на живот и животна средина. Повеќето тироидни јазли се неканцерозни (бенигни).

Рак на тироидната жлезда. Ракот на тироидната жлезда е поретко од другите видови на рак и генерално може да се лекува. Откриено е дека околу 5% од луѓето со тироидни јазли имаат рак.
Бременост. Хормонот произведен за време на бременоста, човечки хорионски гонадотропин (HCG), може да предизвика тироидната жлезда да биде прекумерна активна и малку да се зголеми.
Воспаление. Тироидитис е воспаление на тироидната жлезда предизвикано од автоимуно нарушување, бактериска или вирусна инфекција или лекови. Воспалението може да предизвика хипертироидизам или хипотироидизам.

Фактори на ризик
Секој може да развие гушавост. Може да биде присутна при раѓање или да се појави во секое време од животот. Некои вообичаени фактори на ризик за гушавост вклучуваат:

Недостаток на јод во исхраната. Јодот се наоѓа првенствено во морската вода и во почвата во крајбрежните области. Особено во светот во развој, луѓето кои немаат доволно јод во нивната исхрана или пристап до храна дополнета со јод се изложени на зголемен ризик. Ова е ретко во САД.
Да се биде женско. Жените имаат поголема веројатност да развијат гушавост или други нарушувања на тироидната жлезда.
Бременост и менопауза. Проблемите со тироидната жлезда кај жените почесто се појавуваат за време на бременост и менопауза.
Возраст. Гушавите се почести по 40-тата година од животот.
Семејна медицинска историја. Семејната медицинска историја на гушавост или други нарушувања на тироидната жлезда го зголемува ризикот од гушавост. Исто така, истражувачите идентификуваа генетски фактори кои можат да бидат поврзани со зголемен ризик.
Лекови. Некои медицински третмани, вклучувајќи го и лекот за срце амиодарон и психијатрискиот лек литиум, го зголемуваат вашиот ризик.
Изложеност на радијација. Вашиот ризик се зголемува ако сте имале третмани со зрачење во пределот на вратот или градите.