Хиперакузијата е ретко нарушување на слухот каде звуците што другите ги перципираат како нормални се неподносливо гласни

Хиперакузијата е ретко нарушување на слухот каде звуците што другите ги перципираат како нормални изгледаат непријатно - и често неподносливо - гласни. Тоа е исто така опишано како намалена толеранција на звук или DST. Луѓето со нормален слух доживуваат низа звуци со различен степен на гласност. Спротивно на тоа, луѓето со хиперакузија доживуваат звук воопшто со превисока јачина на звук.

Со хиперакузија, секојдневните звуци може да изгледаат неподносливо гласни, болни, па дури и застрашувачки. Често го придружува тинитус, состојба која вклучува слух како ѕвонење во ушите. Терапиите можат да помогнат во лекувањето на симптомите.

Што е хиперакузија?
Хиперакузијата е ретко нарушување на слухот каде звуците што другите ги перципираат како нормални изгледаат непријатно – и често неподносливо – гласни. Тоа е исто така опишано како намалена толеранција на звук или DST. Луѓето со нормален слух доживуваат низа звуци со различен степен на гласност. Спротивно на тоа, луѓето со хиперакузија доживуваат звук воопшто со превисока јачина на звук.

Некои примери на вообичаени звуци во секојдневниот живот кои може да се чувствуваат неподносливи за некој со хиперакузија вклучуваат:

Луѓе кои разговараат.
Работи автомобилски мотор.
Вода тече во кујнскиот мијалник.
Работи на електрични апарати за домаќинство.
Некој што врти страници на книга или весник.
Многу други меки звуци.
Искуството може да влијае на вашето ментално здравје, предизвикувајќи да се чувствувате раздразливо и вознемирено. Хиперакузата може да влијае и на вашиот социјален живот. Некои луѓе со хиперакузија избегнуваат социјални ситуации за да го намалат ризикот од доживување интензивна гласност.

Хиперакузата често го придружува тинитус, состојба која често се поврзува со губење на слухот што вклучува ѕвонење, свирење, кликање или татнеж во вашите уши. Сепак, не сите случаи на хиперакуза вклучуваат тинитус или губење на слухот.

Колку е честа хиперакузијата?
Сè уште има многу што лекарите не знаат за хиперакузијата, вклучително и колку е честа појава. Истражувачите проценуваат дека 3,2% до 17,1% од децата и адолесцентите имаат хиперакузија, додека опсегот за возрасни е од 8% до 15,2%.

Сепак, тешко е да се знае со сигурност колку е вообичаено. Луѓето со хиперакузија различно ги опишуваат нивните симптоми врз основа на нивните уникатни искуства. Исто така, не постои единствен, широко прифатен начин за проверка или мерење на хиперакузијата. Истражувачите сè уште учат за хиперакузијата, вклучително и колку луѓе ја имаат.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на хиперакузијата?
Со хиперакузија, може да искусите звуци кои другите луѓе ги сметаат за нормални како непријатни, неподносливо гласни, болни или дури и застрашувачки. Гласноста може да биде благо досадна или толку интензивна што предизвикува да се борите со рамнотежата или да доживеете напади.

Други симптоми може да вклучуваат:

Ѕвонење во вашите уши.
Болка во увото.
Чувство на исполнетост или притисок во ушите (слично како да сте во авион, пред да ви „пукаат“ уши).
Овие симптоми можат негативно да влијаат на вашето ментално здравје и социјален живот. Постојаното искуство на чувство на преоптоварување со интензивни, непријатни звуци може да доведе до:

Анксиозност.
Депресија.
Прашања во врска.
Социјална изолација и избегнување.
Симптомите може да се интензивираат ако се чувствувате под стрес или замор или ако предвидувате дека ќе мора да комуницирате во простори за кои се плашите дека ќе бидат непријатно гласни.

Што предизвикува хиперакуза?
Истражувачите сè уште се обидуваат да разберат што предизвикува хиперакуза. Веројатно е дека структурите во вашиот мозок кои контролираат како ја перципирате стимулацијата прават звуците да изгледаат погласни. Со хиперакузија, вашиот мозок ги перцепира звуците како гласни без разлика на нивната фреквенција – или дали звукот паѓа во низок опсег (како гром татнеж), среден опсег (како човечки говор) или голем опсег (како сирена или свирче).

Постојат различни теории. Можно е оштетувањето на делови од аудитивниот нерв да предизвика хиперакузија. Вашиот аудитивен нерв носи звучни сигнали од вашето внатрешно уво до вашиот мозок за да можете да слушнете. Друга теорија е дека оштетувањето на фацијалниот нерв предизвикува хиперакузија. Фацијалниот нерв го контролира стапедиусниот мускул, кој го регулира интензитетот на звукот во вашето уво. Многу состојби поврзани со хиперакузија (Белова парализа, Рамзи Хант синдром и Лајмска болест) вклучуваат оштетување на фацијалниот нерв.
Сепак, не постои единствена причина што ги објаснува сите случаи на хиперакузија. Наместо тоа, тоа е поврзано со повеќе можни фактори и услови кои придонесуваат.

Фактори кои придонесуваат вклучуваат:

Долготрајна изложеност на гласни звуци: Хиперакузата е почеста кај луѓето кои се изложени на гласна музика подолг период, како рок музичари или кои работат во гласни услови, како градежни работници.
Ненадејна изложеност на гласна бучава: Некои луѓе со хиперакузија ја развиваат откако ќе слушнат ненадеен, гласен шум, како истрел од пиштол или огномет.
Хиперакузисот често ги придружува состојбите како тинитус (до 86% од луѓето) и Вилијамсов синдром (дури 90% од луѓето). Скоро половина од луѓето на кои им е дијагностицирана хиперакузија, исто така, имаат здравствена состојба во однесувањето, како анксиозност.

Условите поврзани со хиперакузијата вклучуваат:

Анксиозност.
Аутизам.
Белова парализа.
Депресија.
Даунов синдром.
Инфекции на увото (отитис медиа).
Повреда на главата.
Лајмска болест.
Мениер-ова болест.
Мигрена.
Посттрауматско стресно растројство (ПТСН).
Рамзи Хант синдром.
Синдром на дехисценција на супериорен канал (SCDS).
Синдром на темпоромандибуларен зглоб (ТМЈ).
Тинитус.
Вилијамс синдром.
Некои луѓе развиваат симптоми на хиперакузија по операција или како реакција на лек.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира хиперакузијата?
Дијагностицирањето може да биде тешко бидејќи не сите даватели на здравствени услуги се запознаени со хиперакузијата. Можеби ќе треба да посетите специјалист за уво, нос и грло и/или аудиолог за да ви помогне да го идентификувате проблемот.

Дијагнозата може да вклучува:

Медицинска историја: Давателот на здравствена заштита ќе ги земе предвид сите фактори на ризик, како што се здравствени проблеми во однесувањето (вклучувајќи анксиозност или депресија), изложеност на гласни звуци или оштетување на вашиот слух.
Испит: Тие ќе бараат структурни проблеми во вашето уво што може да се однесуваат на вашата хиперакузија. Тие можат да направат тестови за да видат како се движи тапанчето, како тимпанометрија. Тие може да ги испитаат вашите кранијални нерви за да видат дали има проблеми со тоа како функционира вашиот фацијален нерв.
Тестови на слухот: Тие ќе направат тестови за слух за да го одредат нивото на вашиот слух. Тие исто така може да го проценат нивото на непријатност при гласност или ЛДЛ. ЛДЛ покажува на кои нивоа ја доживувате бучавата како непријатно гласна. Давателот на здравствена заштита, исто така, може да побара да пополните прашалник за вашиот слух за да процени колку е сериозно вашето искуство со хиперакузија. Овие прашања можат да покажат до кој степен хиперакузијата се меша во вашиот секојдневен живот.
Вашиот давател на здравствена заштита може да нареди процедури за снимање ако се сомнева дека вашата хиперакузија е резултат на структурно прашање како парализа на фацијалниот нерв. Тие исто така може да нарачаат лабораториска работа ако се сомневаат дека вашата хиперакузија е поврзана со состојба како Лајмска болест.

Менаџмент и третман
Како се лекува хиперакузијата?
Не постои стандарден третман за хиперакузија. Наместо тоа, третманите обично вклучуваат намалување на физичките симптоми и учење на стратегии за справување за справување со менталниот стрес од хиперакузија. Третманите вклучуваат:

Звучна терапија: Целта е постепено (и безбедно) да ве изложиме на постепено погласни звуци додека звучното искуство не стане подостапно. Прво, слушате звуци кои се на удобно ниво со низок интензитет. Постепено, јачината на звукот се зголемува за да се навикнете на погласни звуци во текот на неколку недели.
Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ): КБТ учи како да се справите со стресот и негативните чувства поврзани со гласните звуци. Го намалува стравот и анксиозноста поврзани со хиперакузијата. Истражувањата покажаа дека КБТ ги зголемува нивоата на непријатност при гласност (ЛДЛ) кај луѓето со хиперакузија.
Терапија за преквалификација на тинитус (TRT): TRT обично е третман на тинитус, но може да третира и хиперакузија. ТРТ вклучува едукација на луѓето за нивната состојба и обезбедување советување и звучна терапија. Со TRT слушате смирувачки звучни фреквенции наречени „розов шум“ преку специјални слушалки. Розовата бучава е слична на звукот од дожд или ветер. Розовата бучава создава смирувачко, предвидливо звучно опкружување, така што звуците што инаку би можеле да ги искусите како непријатни не се толку непријатни.
Операција: Вашиот давател на здравствена заштита може да изврши округло и овално засилување на прозорецот за да се справи со хиперакузијата поврзана со парализа на фацијалниот нерв. Операцијата користи ткиво зад вашето уво за да ги поддржи коските во внатрешното уво (когови) кои помагаат да се регулира интензитетот на звукот. Оваа операција го подобрува LDL.

Може ли хиперакузијата да се излечи?
Не постои лек за хиперакузија, но во зависност од тоа што ја предизвикува, вашите симптоми може да се подобрат со време. На пример, хиперакузијата по операцијата може да исчезне штом ќе заздравите од процедурата. Луѓето со Мениерова болест може да забележат подобрување ако болеста оди во ремисија.

Изглед / Прогноза
Што можам да очекувам ако ја имам оваа состојба?
Здравствените услуги и медицинските истражувачи сè уште ги проучуваат долгорочните ефекти на хиперакузијата. За многу луѓе, хиперакузијата е долгорочна состојба со која учат да се справат со третман. Други доживуваат олеснување на симптомите по операцијата или откако ќе се реши основната состојба.

Живеење со
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Многу луѓе со симптоми на хиперакузија започнуваат со обидот да ги задушат звуците околу нив со чепчиња за уши или слушалки. Тие може да ги избегнат социјалните поставувања. Но, овие опции може да ги влошат работите. Луѓето кои носат слушалки или приклучоци за уши може да доживеат звук уште поинтензивно откако ќе ги извадат, а социјалната изолација може да доведе до (или да ги влоши) здравствените проблеми во однесувањето.

Не обидувајте се сами да управувате со симптомите. Наместо тоа, посетете давател на здравствена заштита ако искусувате симптоми на хиперакузија. Можеби ќе потрае некое време за да се идентификува што веројатно го предизвикува проблемот, но постојат терапии кои можат да помогнат.
Дали хиперакузијата е ментална болест?
Не, хиперакузијата не е ментална болест. Хиперакузијата е нарушување на слухот најчесто поврзано со состојби на ментално здравје, вклучувајќи анксиозност и депресија. Животот со прекумерна гласност карактеристична за хиперакузијата може да влијае на вашето ментално здравје. Вознемиреноста од средба со звук и изолирање за да го поштедите слухот може да ги влоши симптомите на хиперакузија.

Посетете давател на здравствена заштита ако чувствувате непријатно гласни звуци. Обидот да го задуши звукот со слушалки или приклучоци за поништување шум може само уште полошо.