Хит во чинија – цвеќе што се јаде!(1)

Со додавањето на цвеќето во исхраната, не само што чинијата се обогатува со бои, туку цвеќето придонесува и на вкусот: некое е луто и наликува на зачинска билка, додека друго е со нежен и освежителен цветен вкус. Распонот на вкусови што ги има цвеќето што се јаде е изненадувачки широк.  

На многумина им се чини дека јадењето цвеќе е некој модерен хит кој во кулинарството се појави во изминативе неколку години, но вистината е спротивна: цвеќето во чинија е присутно стотици години, особено во некои за нас егзотични кујни, како азиската. Но и старите Грци и Римјани го користеле цвеќето во исхраната, па може да се каже дека тоа е втемелено во основата на медитеранската кујна.

Бидете внимателни – не секое цвеќе може да се јаде, па препораката е да се консумира само проверено цвеќе, а не да се експериментира, бидејќи цветовите на одредени билки се отровни, како што е примерот со цветот на калата, нарцисот, зумбулот, ирисот и божиќната ѕвезда.

За цвеќето да ви остане свежо, ставете го на мокра хартиена крпа, па во ќеса и во фрижидер. Така може да стои во ладилник и до 10 дена.

При изборот на цвеќето кое ќе го вклучите во исхраната треба да се водите според овие насоки:

  • Бирајте цвеќе кое со сигурност знаете дека може да се консумира.
  • Јадете цвеќе кое сами сте го одгледувале или е со проверен квалитет. Цвеќето купено во цвеќарница најчесто е третирано со пестициди и други хемикалии и не е соодветно за исхрана.
  • Не јадете цвеќе што ќе го наберете во парк или на улица, бидејќи тоа освен што е најверојатно третирано со пестициди, сигурно е и изложено на загадување.
  • Јадете ги само латиците, пред консумирање отстранете ја чашката и толчникот.
  • Ако имате проблеми со алергии, во исхраната полека воведувајте го цвеќето и следете ги реакциите, бидејќи некои од нив може да бидат алергени.

Листата на цвеќиња кои можете да ги консумирате, а кои ќе ви ги претставиме во две продолженија, потврдено се здрави и безбедни за јадење.

Алиум: Цветот на билките од фамилијата allium: праз, лук, власец, кромид… се за консумирање и со силен вкус. Цветовите на празот се нежни, а на лукот се силни и доминатни. Сите делови на билките од оваа фамилија се за јадење.

Босилек: Цветовите може да бидат во различни бои, од бели, до розови и виолетови. Цветовите на босилекот по вкус се слични на листовите, но се многу поблаги.

Тиква: Потребно е прво да се отстрани толчникот на цветот. Цветовите се идеални за полнење, а по вкус наликуваат на самиот плод.

Цикорија: Цветовите и пупките се лесно лутникави. Може да се јадат свежи или закиселени.

Цитруси (цвет на портокал, лимон, грејпфрут, лимета): Многу се благи и доминанто ароматични. Бидете умерени со користењето бидејќи може да издоминираат со вкусот над јадењето повеќе од што сакате.

Детелина: Цветовите се слатки со лесно горчлива нота.

Љубичица: Едни од најпопуларните цветови во исхраната. Цветовите се со различни бои и имаат слатка арома со лесно лута нота. Кога цветот ќе се претвори во семе, станува исклучително благо и пикантно. Цветовите може да се полнат, да се додаваат во салата, додека пупките може да се закиселат како капари.

Јасмин: Овие исклучително нежни цветови се чести во чаевите, а ако ги додадете во десерти немојте да претерувате бидејќи нивниот мирис е јак.