Со спојувањето на одредени намирници се подобрува и нивната нутритивна вредост. Стручањите ова го нарекуваат синергија на храна. Ова се неколку совети од стручни лица за тоа како комбинирањето во пар на одредна храна помага таа од здрава да стане уште поздрава.
Спанаќ и лимон
Спанаќот, кој содржи значителна количина железо, ќе биде уште поздрав ако го подготвите со лимонов сок, кој ја подобрува апсорпцијата на железо.
Домат и маслиново масло
Антиоксидантите ликопен и каротеноид, кои ги има во доматот, одлично се согласуваат со здравите масти од маслиновото масло. Оваа комбинација ќе го регулира нивото на холестерол, ќе го намали крвниот притисок и ќе го забави ширењето на туморите.
Риба и кари
Кога рибата ќе се помеша со кари, тогаш здравите омега 3 масни киселини се мешаат со антиоксидативните својство на кари зачинот и го намалуваат ризикот од појава на карциноми.
Разни видови на бобинки
Сите видови на бобинки имаат голема предност за здравјето, а ккога ќе се спојат повеќе видови, ќе уживате во вистински нутритивен деликатес.