Зеленчукот од семејството зелки (зелка, црвена зелка, кељ, карфиол, брокула, прокељ, келераба), со динствување или кратко варење на тивок оган во мала количина на вода и пократко од 10 минути, нема да ги изгуби ензимите неопходни за борба против болестите на штитната жлезда и добрата апсорпција на глукозинолатот во крвта, а тешките јаглехидрати ќе може полесно да се сварат и се намалува присутноста на гоитрогенот.
Бразилскиот орев е богат со селен, а овој есенцијален минерал ја чува штитната жлезда од оштетувања. За внес на дневната доза селен во организмот потребно е да се консумираат само три бразилски ореви дневно.
Алгите се природен извор на минерали, вклучувајќи го и јодот кој е вклучен за правилна работа на штитната жлезда.
Зелениот лиснат зеленчук е богат со хлорофил, кој е важен за целокупното здравје, но и за функционирањето на штитната жлезда, бидејќи на себе ги врзува токсините кои ја спречуваат неговата правилна работа.