
Кељот со право се смета за хранлив извор, богат со витамини А, Ц, Е и К.
Само една чаша варен кељ обезбедува дури 493 микрограми витамин К , или 410 проценти од препорачаната дневна вредност, објавува Index.hr.
Овој витамин е неопходен за здравјето на коските, правилното згрутчување на крвта и бројни други телесни функции. Сепак, иако кељот е одличен извор, има малку намирници што го надминуваат во овој поглед, според Health.com.
Подолу, ви донесуваме седум намирници со уште поголема содржина на витамин К и совети како лесно да ги вклучите во вашата дневна исхрана.
Спанаќ
Со 889 микрограми витамин К по варена шолја (740 проценти од дневната вредност), спанаќот е апсолутен шампион. Исто така, богат е со фолна киселина, витамин А, магнезиум и антиоксидансите лутеин и зеаксантин, кои ги штитат клетките и го штитат видот.
Одличен е како суров зеленчук во салати и смутија, а може да се пропржи накратко со лук и маслиново масло кога ќе се свари.
Блитва
Една чаша варена блитва содржи 572 микрограми витамин К. Исто така, богата е со калиум и магнезиум, минерали кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок.
Можете да ја додадете во супи и чорби, да ја пржите со маслиново масло и лимон или да ја користите како здрава замена за тортиљи.
Растан
Една чаша варен растан содржи 609 микрограми витамин К, заедно со речиси 20 проценти од дневните потреби за влакна и 25 проценти калциум.
Тоа е одличен избор за здравјето на коските, дигестивниот систем и срцето. Може да се додаде во салати, супи или јадења од вок.
Репка зеленчук
Иако многу луѓе ги занемаруваат, листовите од цвекло се вистинско богатство од хранливи материи. Една варена чаша содржи 530 микрограми витамин К и 44 проценти од дневните потреби за витамин Ц, кој е важен за имунитетот и производството на колаген.
Таа е вкусна на пареа, динстана или додадена во супи.
Листови од цвекло
Листовите од цвекло често се фрлаат, иако содржат 697 микрограми витамин К во 85 грама. Тие се исто така богати со железо, калиум и нитрати, кои го поддржуваат здравиот крвен притисок.
Можете да ги динстате со лук, да ги додадете во смути или супи.