
Физичката активност, контролата на стресот и редовните оброци ја поддржуваат оптималната гликемиска рамнотежа
Целите зрна, како што се пуканките, имаат корисен ефект врз шеќерот во крвта во споредба со рафинираните јаглехидрати.
Одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта е клучно за сите луѓе, не само за оние со дијабетес. Иако лековите и додатоците во исхраната можат да помогнат, исхраната игра клучна улога во начинот на кој телото ја регулира гликозата. Одредени намирници можат да ги ублажат скоковите на шеќер, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да помогнат во контролата на гладот и желбата за благо.
Храната што е сиромашна со јаглехидрати, а богата со протеини и растителни влакна е клучна за одржување на здраво ниво на шеќер во крвта.
Покрај правилната исхрана, експертите истакнуваат дека начинот на живот има големо влијание врз шеќерот во крвта . Редовното време на оброци, физичката активност, контролата на стресот и гликемиското следење помагаат да се спречат ненадејни промени и долгорочни компликации.
Со мали, доследни чекори, можни се значителни подобрувања во рамнотежата на шеќерот во крвта и целокупното здравје.

Бадеми
Јаткастите плодови како бадемите содржат здрави незаситени масти кои помагаат во контролата на нивото на шеќер во крвта со намалување на инсулинската резистенција.
Една студија покажа дека нивото на шеќер во крвта се намалило кога учесниците со и без дијабетес тип 2 јаделе јаткасти плодови пред парче бел леб, храна богата со јаглехидрати што обично предизвикува скок на шеќерот во крвта.
Друга студија покажа дека јадењето 15 бадеми пред оброк ги намалува нивоата на шеќер по јадење и помага во враќањето на шеќерот во крвта на нормално ниво.
Јаболка
Јаболката се слатко овошје, но со низок гликемиски индекс, што не предизвикува ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Влакната во јаболката не го зголемуваат шеќерот во крвта како другите јаглехидрати.
Јадењето едно јаболко пред оброк може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта , особено кај луѓе со нетолеранција на гликоза, состојба што укажува на предијабетес или дијабетес и се карактеризира со покачен шеќер во крвта.
Наут
Мешунките како што е наутот се богати со протеини кои можат да ги намалат скоковите на шеќерот во крвта за време на оброците. Исхраната со низок гликемиски индекс богата со мешунки може да ги намали нивоата на шеќер во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2 и да ја подобри целокупната контрола на гликемијата.
Дополнително, наутот содржи повеќе протеини од повеќето други мешунки, што може да помогне во ублажување на влијанието на јаглехидратите врз шеќерот во крвта.
Пуканки
Како интегрални житарки, пуканките се поврзани со подобра контрола на шеќерот во крвта. Јадењето интегрални житарки како пуканки, без додаден путер и масти, може да ги намали нивоата на шеќер во крвта по оброкот, во споредба со рафинираните јаглехидрати како белиот леб или белиот ориз.
Исхраната богата со интегрални житарки може да помогне и во намалувањето на ризикот од развој на дијабетес тип 2.

Варени јајца
Варените јајца се идеална ужина за контрола на шеќерот во крвта. Тие се богати со протеини и содржат многу малку јаглехидрати. Оваа комбинација на хранливи материи помага во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер и обезбедува чувство на ситост подолго време.
Јадењето едно големо варено јајце дневно може да го намали и ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Семе од чиа
Семето од чиа содржи влакна, протеини и здрави масти – клучни хранливи материи за регулирање на шеќерот во крвта и апетитот.
Истражувањата покажаа дека консумирањето на семе од чиа значително го намалува шеќерот во крвта откако учесниците ќе јадат оброк со висок шеќер.
Исто така, чиа семки го намалуваат чувството на глад по јадење , што укажува дека нивните влакна ефикасно придонесуваат за подолго чувство на ситост.

Бобинки
Додека другите овошја, како бананите, можат да предизвикаат скок на шеќерот во крвта, бобинките можат да помогнат во намалувањето на нивото по оброкот. Во една студија, луѓето со предијабетес кои консумирале црвени малини со појадок богат со јаглехидрати имале пониско ниво на шеќер во крвта.
Во друга студија, учесниците со прекумерна тежина или дебелина покажаа подобрувања во нивото на шеќер откако додадоа капини во нивната исхрана богата со масти само една недела.
Едамаме
Друг вид мешункаст зеленчук, едамаме или соја, може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2.
Тие исто така содржат антиоксидантни соединенија – изофлавони, кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин, односно колку ефикасно телото реагира на инсулин и да го намалат воспалението.
Маслинки
Маслинките се одличен избор за одржување на здраво ниво на шеќер во крвта бидејќи имаат низок гликемиски индекс и ниска содржина на јаглехидрати.
Тие се богати со здрави масти кои помагаат во одржувањето на енергијата и ја подобруваат чувствителноста на инсулин , што директно влијае на контролата на шеќерот.
Здравите масти од маслинките го забавуваат варењето на храната, што: го одложува апсорбирањето на јаглехидратите, спречува ненадеен скок на шеќерот во крвта, го продолжува чувството на ситост.
Грчки јогурт
Грчкиот јогурт е познат како богат извор на протеини. Доколку се изберат опции со ниска содржина на масти и без додаден шеќер, може да биде идеална ужина за намалување на нивото на шеќер во крвта.
Некои истражувања сугерираат дека консумирањето најмалку три порции јогурт неделно може да помогне во намалувањето на ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Други совети за намалување на шеќерот во крвта
Прилагодувањето на вашата исхрана е еден од најефикасните начини за значително влијание врз нивото на шеќер во крвта. Експертите исто така препорачуваат:
Редовен распоред на оброци за намалување на флуктуациите на шеќерот во крвта.
Ограничување на внесот на јаглехидрати и вклучување повеќе растителни влакна во исхраната за одржување на стабилни нивоа на шеќер.
Физичка активност – редовното вежбање му помага на телото поефикасно да го користи инсулинот.
Редовно мерење на нивото на шеќер во крвта за да се донесат навремени одлуки во врска со исхраната и начинот на живот.
Примена на техники за управување со стрес , бидејќи стресот може негативно да влијае на нивото на шеќер во крвта.

















