Инфекции, стрес, лекови… Што се може да предизвика зачестена столица?

Кофеинот и составот на антибиотиците се причина за зачестено одење во тоалет, но исто така може да биде и нуспојава на менструалниот циклус или поздрава исхрана.

Еден час по утринското кафе или попладневно одење во тоалет, е нормална рутина, а понекогаш поголема отстапка може да биде сомнителна. Промените кај здрава млада личност, смета д-р Кајл Стајлер, не се причина за узбуна. Впрочем, отстапувањето може едноставно да биде и начин на кој телозото ни зборува дека не му се доапаѓа она што сме го изеле.

Сепак, отстапувањето во некои ситуации, може да има здравствен извор.

  • ПОЗДРАВА ИСХРАНА

Зголеменото консумирање на влакна, кај здрава млада личност, може да резултира со отстапка во дигестијата. Храна богата со влакна е зеленчукот, па зголемиот внес на овој вид намирници може да резултира со почесто одење во тоалет.

  • ИНФЕКЦИЈА

Бактериските инфекции може да резултираар со почесто одење во тоалер, па дури и со пролив. Но, додека тоа и се смета за нормално, столица во која има траги крв, е причина за побрза посета на лекар.

  • СИНДРОМ НА ИРИТАБИЛНО ЦРЕВО

Иако вообичаено се препознава по симптоми како стомачни болки, гасови и грчеви, овој синдром може да влијае и на честотата на одењето во тоалет. Класичната појава на овој синдром вклучува болки во долниот дел на стомакот, грчеви, запек или пролив.

  • СТРЕС

Послаби движења на дебелото црево, се јавуваат во случај на стрес, тврди д-р Стајлер.

  • МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЛУС

Во деновите пред крварењето или за време на циклусот, нормално е да се зачести одењето во тоалет. Причината за тоа е хормонот прогестерон, кој освен што може да го зачести одењето во тоалет, може да доведе и до појава на пролив, но се тоа е нормално.

  • СОСТАВ НА ЛЕКОВИТЕ

Некои лекови, како што се антибиотиците, може да влијаат на микробите во цревата, и неретко го менуваат движењето во цревата и доведуваат до појава на пролив.