Интерферони-лабораториски протеин за борба против ракот

Интерфероните се еден вид лабораториски протеин кој може да му помогне на вашиот имунолошки систем да се бори против одредени инфекции и болести. Лековите со интерферон делуваат на сличен начин како и природните интерферони што ги произведува вашето тело. Здравствените услуги понекогаш користат интерферони за лекување на вирусни инфекции, одредени видови на рак и други здравствени состојби.

Интерфероните се еден вид лабораториски протеин кој може да му помогне на вашиот имунолошки систем да се бори против одредени инфекции и болести. Лековите со интерферон делуваат на сличен начин како и природните интерферони што ги произведува вашето тело. Здравствените услуги понекогаш користат интерферони за лекување на вирусни инфекции, одредени видови на рак и други здравствени состојби.

Што се интерферони?
Интерфероните се еден вид сигнален протеин. Вашето тело природно произведува интерферони за да му помогне на вашиот имунолошки систем да се бори против одредени инфекции, рак и автоимуни болести. Името го добиле затоа што „се мешаат“ со вируси и други бактерии и го спречуваат нивното размножување.

Може да се направат и рачно во лабораторија за да се користат како третмани за разни болести. Тие дејствуваат на сличен начин како и природните интерферони што ги произведува вашето тело. Научниците ги создадоа првите интерферони направени во лабораторија во 1986 година како третман за одредени видови на рак. Оттогаш, различни видови на интерферони се создадени за борба против други болести и инфекции.

Како функционираат интерфероните?
Интерфероните се бранителите на првата линија во вашето тело. Различни клетки, вклучувајќи ги и белите крвни зрнца, произведуваат интерферони како одговор на инфекција и други стимули, како што се клетките на ракот. Тие иницираат сигнални каскади со стимулирање на заразените клетки и оние во близина да произведуваат цитокини.

Произведените интерферони, на пример, им кажуваат на вашите цитокини да ги напаѓаат навредливите клетки, може да го спречат растот и делењето на клетките на ракот и вирусите, а исто така им помагаат на здравите клетки да се борат против инфекциите.

Постојат три главни типа на интерферони:

Интерферон-алфа (или алфа).
Интерферон-бета.
Интерферон-гама.
Интерфероните се широко класифицирани во три главни типа (алфа, бета и гама) врз основа на нивниот клеточен извор и предизвикувачките агенси. Во поново време, интерферон ламбда е откриен и е под истрага.

Кои состојби ги третираат интерфероните?
Различните типови на интерферони третираат различни болести и состојби.

Интерферон-алфа
Интерферон-алфа може да се користи за лекување на различни состојби, вклучувајќи рак и инфекции како што се:

Хроничен хепатитис Б и Ц.
Леукемија на влакнести клетки (рак на крвни клетки).
Капоши сарком (тумор поврзан со СИДА).
Не-Хочкин лимфом.
Карцином на бубрежни клетки (вид на рак на бубрезите).
Малигнен меланом.
Генитални војни.
Интерферон-бета
Здравствените услуги користат интерферон-бета за лекување на разни видови мултиплекс склероза (МС), автоимуна воспалителна болест. Лекот може да го намали воспалението во ‘рбетниот мозок и мозокот за да спречи оштетување на нервите.

Интерферон-гама
Давателите користат интерферон-гама за лекување на хронична грануломатозна болест. Ова е болест која влијае на вашиот имунолошки систем. Тие го користат и за лекување на тешка малигна остеопетроза, која е болест која ги погодува вашите коски.

Иако се смета дека интерферон ламбда има критична улога во вирусни инфекции, рак и автоимуни болести, само експериментално е докажано дека е корисен за третман на хронична вирусна инфекција со хепатитис Ц. Во моментов не е одобрен или овластен од FDA за каква било клиничка употреба.

Што се случува за време на овој третман?
Вашиот давател на здравствена заштита обично ќе ви даде интерферони како инјекција во мускулите или под вашата кожа. Може да го примите и како инфузија во вената на вашата рака. Третманот обично се одвива во болница или во друга медицинска средина. Вашиот провајдер можеби ќе може да ве научи како да си го давате лекот дома. Тие ќе ве научат како правилно да го подготвите и да го администрирате лекот.

Видовите, количините и дозите на инјекциите или инфузиите ќе зависат од вашата состојба. На пример, за третман на хроничен хепатитис, може да примате интерферон-алфа субкутано (под вашата кожа) три пати неделно во тек на 24 недели. За мултиплекс склероза, вашиот лекар може да ви дава интерферон-бета во мускулите еднаш неделно и субкутано три пати неделно. За хронична грануломатозна болест, вашиот лекар може да ви дава интерферон-гама субкутано три пати неделно.

Ризици / Придобивки
Кои се потенцијалните придобивки од овој третман?
Интерфероните се лабораториски направени верзии на протеини кои вашето тело природно ги произведува. Овие лекови делуваат така што му помагаат на вашиот имунолошки систем да ги пронајде и нападне клетките и вирусите на ракот. Интерфероните можат да го спречат растот и ширењето на клетките на ракот и вирусите. Тие исто така можат да спречат други клетки да се инфицираат.

Кои се ризиците или компликациите од овој третман?
Интерфероните може да предизвикаат некои негативни ефекти и компликации.

Интерферон-алфа
Интерферон-алфа може да предизвика симптоми слични на грип неколку часа откако ќе го примите лекот. Овие симптоми може да вклучуваат:

Главоболка.
Треска.
Трескање.
Гадење.
Може да предизвика и осип на кожата, замор, алопеција, автоимуни реакции, губење на апетит и еректилна дисфункција.

Интерферон-бета
Интерферон-бета, исто така, може да предизвика симптоми слични на грип во рок од осум часа по примањето на лекот, што може да трае 24 часа. Симптомите може да вклучуваат треска, треска, главоболки, болки во грбот и болки во мускулите.

Интерферон-гама
Интерферон-гама може да предизвика голем број негативни несакани ефекти, вклучувајќи:

Треска.
Трескање.
Главоболка.
Замор.
Наплив на кожата.
Чувствителност и црвенило/промена на бојата на местото на инјектирање.
Дијареа.
Гадење и повраќање.
Губење на тежина.
Автоимуни реакции.

Компликации
Покрај овие негативни несакани ефекти, интерфероните може да предизвикаат некои значајни здравствени компликации, вклучувајќи:

Срцеви проблеми: Користењето интерферони како третман може да предизвика некои луѓе да доживеат низок крвен притисок или да развијат неправилно или забрзано чукање на срцето. Вашиот давател на здравствена заштита ќе сака внимателно да го следи вашето здравје ако имате некои познати срцеви заболувања.
Нарушувања на менталното здравје: Третманот со интерферони предизвика некои луѓе да развијат депресија или самоубиствени идеи. Ако имате состојба на ментално здравје, вашиот давател на услуги ќе сака внимателно да ве следи додека земате интерферон.
Болест на очите: Ако имате болест на очите како што е ретинопатија поврзана со дијабетес (компликација на дијабетес што влијае на вашите очи), употребата на интерферони може да го влоши. Вашиот провајдер ќе препорача да го проверите вашиот вид пред да започнете да земате интерферони. Ќе треба да правите редовни очни прегледи додека ги користите.
Заболување на тироидната жлезда: Некои луѓе кои земаат интерферони доживеале проблеми со тироидната жлезда како хиперактивна тироидна жлезда (хипертироидизам) или недоволно активна тироидна жлезда (хипотироидизам). Вашиот провајдер ќе ги провери нивоата на вашата тироидна жлезда пред да започнете со третман со интерферони.
Проблеми со белите дробови: Ако имате белодробни заболувања како бронхитис (инфекција што предизвикува воспаление на главните дишни патишта во вашите бели дробови) или пневмонија (инфекција на белите дробови), употребата на интерферони може да ги влоши. Вашиот давател на услуги внимателно ќе ве набљудува додека го земате лекот.

Интерфероните се фамилија на протеини кои вашето тело природно ги произведува. Тие се направени и ослободени од вашиот имунолошки систем за да се борат против инфекции и болести. Здравствените услуги користат човечки верзии на интерферони за лекување на широк спектар на здравствени состојби, од вирусни инфекции до одредени видови на рак. Иако тие се со одредени ризици, тие исто така обезбедуваат корист од лекување, па дури и лекување на одредени болести. Ако вашиот давател на здравствена заштита сака да ве лекува со интерферони, тие ги одмериле ризиците наспроти придобивките и одлучиле дека тие се најдобрата опција за вас.