дома Исхрана

Исхрана

КОЛКУ ЈАБОЛКОВ ОЦЕТ Е ПОТРЕБЕН ДНЕВНО ЗА СЛАБЕЕЊЕ

Консумирањето на јаболков оцет, доведува до умерено намалување на обемот на половината (околу 3 см). Јаболковиот оцет се чини дека е ветувачка и прифатлива дополнителна стратегија за справување со дебелината. Редовното консумирање на јаболков оцет може...

КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД НАСТИНКАТА?

Одморот, пиењето течности и лекови можат да ви помогнат да се опоравите од настинка. Други лекови, како што се витамин Ц, цинк и пробиотски пијалоци, исто така можат да помогнат во ублажување на симптомите...

КОГА Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ СКРШЕНО ЈАЈЦЕ, А КОГА ТРЕБА ВЕДНАШ ДА СЕ...

Напукнатите и протекувачките јајца укажуваат дека нивната мембрана е оштетена Главната загриженост со скршените јајца е потенцијалната контаминација со салмонела, опасна бактерија. Дали скршеното јајце е безбедно за јадење зависи од тоа како и кога се...

ДАЛИ СЕМКИТЕ ОД КАЈСИЈА ПОМАГААТ ВО ЛЕКУВАЊЕТО НА РАКОТ

Амигдалинот се претвора во цијанид во телото, што може да предизвика сериозни здравствени ризици, вклучително и труење. Маслото од кајсија содржи антиоксидантен витамин Е и есенцијални масни киселини корисни за здравјето Семките од кајсија често се...

КАЛИНКА – ЦРВЕНО ЗРНО ПОЛНО СО ЗДРАВЈЕ: ГО ЗАЈАКНУВА СРЦЕТО, ГО НАМАЛУВА ВОСПАЛЕНИЕТО, ЈА...

Сокот од калинка обезбедува здрави антиоксиданси, помагајќи во обновувањето на мускулите и когнитивната функција. Иако е вкусна и хранлива, калинката може да предизвика реакции кај луѓе со алергии или интеракции со некои лекови, па затоа...

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ВАШЕТО СРЦЕ КОГА ПИЕТЕ ВИНО – КРАТКОРОЧНИ И ДОЛГОРОЧНИ ЕФЕКТИ

Дали виното е пријател или непријател на срцето? Иако црвеното вино често го фалат за неговите антиоксиданси, прекумерното пиење носи здравствени ризици. Пиењето вино има и краткорочни и долгорочни негативни ефекти врз здравјето на срцето....

НАЈЗДРАВАТА РИБА НА СВЕТОТ – СИМНАТ ОД ТРОН ЛОСОС

Љубителите на морска храна ќе бидат воодушевени кога ќе откријат дека еден посебен вид риба има извонредни здравствени придобивки. Додека многумина го сметаат лососот за крал на хранливите вредности, на вагата се појави нов, неочекуван...

ХРАНА ШТО СОДРЖИ ПРОБИОТИЦИ И ЗОШТО Е ВАЖНО ДА СЕ ВКЛУЧАТ ВО ИСХРАНАТА

Пробиотиците, честопати нарекувани „пријателски бактерии“, стануваат сè попопуларни поради нивните бројни здравствени придобивки, особено за дигестивниот систем. Во современата исхрана, збогатувањето на менито со храна богата со пробиотици може значително да го подобри имунитетот, да...

ДАЛИ Е ЗДРАВО ДА СЕ ПИЕ СОДА БИКАРБОНА СЕКОЈ ДЕН?

Во свет каде што сè повеќе луѓе бараат природни решенија за подобрување на своето здравје, содата бикарбона зазема посебно место како супстанца која сè повеќе се споменува во контекст на секојдневната употреба. Содата бикарбона ,...

ЈАЈЦАТА МОЖАТ ДА ГО ЗАБРЗААТ ГУБЕЊЕТО НА ТЕЖИНАТА – КОГА Е НАЈДОБРО ВРЕМЕ ДА...

Јајцата се хранливо богати и разновидни намирници кои можат да бидат одличен сојузник во слабеењето. Сепак, покрај тоа што се полни со протеини , витамини и минерали, моментот кога ги јадеме игра и важна улога....

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!