дома Исхрана страница 19

Исхрана

Белиот лук како лек-конзумирајте домашен бел лук

Лукот (Allium sativum) е вообичаена состојка за готвење која поседува одредени здравствени придобивки. Низ историјата луѓето користеле лук за спречување и лекување на различни состојби и болести. Лукот припаѓа на родот Allium и е тесно...

Малини-вашиот овошен избор за здравствена екстраваганција

Малините се мало, слатко овошје . Нивната весела боја и вкусниот вкус можат да направат секој обичен оброк да се чувствува посебно. И, секоја деликатна малина е преполна со витамини, минерали, антиоксиданси и влакна. Малините...

Здравствените ефекти на хлорот во водата

Водата е една од најважните супстанции во светот, веројатно и најважната, бидејќи секое растение и животно ја бараат за да преживеат. Оваа течност може да се користи и за чистење и разградување на отпадните...

Ореви-најважниот дел на македонските слатки-колку се здрави

Иако ова ново истражување е интригантно, го поставува и прашањето дали оревите се уникатни на некој начин. Всушност, можеби токму типовите на масла во оревите ги прават посебни кога станува збор за кардиоваскуларното здравје....

Дали секојдневното консумирање грозје може да донесе бенефит на вашето здравје?!

Истражувачите откриле дека кога здравите возрасни јаделе еквивалент на три порции грозје дневно во текот на две недели, разновидноста на бактериите во цревата не била засегната, но некои видови цревни бактерии се зголемуваат, додека...

10 докажани здравствени придобивки од куркумата и куркуминот

Куркумата и неговата активна состојка куркумин може да имаат антиинфламаторни, антиканцерогени, антиоксидантни и други придобивки. Зачинот познат како куркума можеби е најефективниот додаток во исхраната што постои. Многу висококвалитетни студии покажуваат дека куркумата има...

Праските како природен лекар на вашето здравје

Летните праски се еден од најдобрите пронајдоци на природата. Тие се меки и слатки, мирисаат божествено, имаат добар вкус варени или свежи и преполни се со витамини, минерали и антиоксиданси. Праските може да се пофалат...

ПАПАЈА-што му прави ензимот папаин на вашиот запек

Папајата и ензимските додатоци на папаја се пофалени за нивната способност да го поддржат варењето. Но, пред да започнете да јадете повеќе папаја или да започнете да земате дигестивни ензими на папаја, треба да...

Јадењето дињи го намалува ризикот од рак на дојка

Јадењето дињи го намалува ризикот од рак на дојка, открива студијата на Харвард. Студијата на 7.000 жени покажа дека оние со високо ниво на каротеноиди имаат помала веројатност да заболат од оваа болест. Редовното...

Маслиново масло-природен борец против срцевите заболувања

Маслиновото масло е разноврсна маст која се создава со дробење, мелење и лупење на маслинките за да се добие нивното масло. Ова хранливо масло е богато со заштитни соединенија кои позитивно влијаат на здравјето на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ