дома Исхрана страница 2

Исхрана

БОРОВ ПОЛЕН – ПРИРОДЕН ТЕСТОСТЕРОН ОД ШУМАТА: КАКО ДЕЛУВА И ЗА КОГО СЕ ПРЕПОРАЧУВА...

Боровиот полен е еден вид полен кој често се користи за здравствени цели. Се верува дека има антиоксидантни и антиинфламаторни својства, како и дека придонесува за повисоки нивоа на енергија, подобра виталност и хормонална...

НАУЧНИЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА НЕОЧЕКУВАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕКУМЕРЕН ВНЕС НА СОЛ

Повеќе од две децении, експертите предупредуваат дека прекумерниот внес на сол е штетен за срцето и крвните садови. Сепак, ново истражување покажува дека прекумерната консумација на сол може да има многу пошироки последици. Освен што...

ХРАНА ШТО ВЕДНАШ ГО НАМАЛУВА ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА

Физичката активност, контролата на стресот и редовните оброци ја поддржуваат оптималната гликемиска рамнотежа Целите зрна, како што се пуканките, имаат корисен ефект врз шеќерот во крвта во споредба со рафинираните јаглехидрати. Одржувањето на стабилни нивоа на...

КРУШИТЕ СЕ ДОБРИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ И ЗДРАВЈЕ НА ЦРЕВАТА: КОГА И КАКО ДА ГИ...

Крушите  придонесуваат за здравјето на дигестивниот систем бидејќи се богати со растителни влакна и вода, и го олеснуваат варењето и елиминирањето на отпадните материи. Луѓето со синдром на иритабилни црева треба да бидат внимателни со...

ЦЕЛА ГЕНЕРАЦИЈА Е ВО СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ПОРАДИ ХРАНАТА ШТО ЈА ЈАДЕЛЕ УШТЕ ОД ДЕТСТВОТО

Истражувањето спроведено од Универзитетот во Мичиген доведе до вознемирувачки нови наоди. Тие открија дека Генерацијата X (1965-1980), онаа помеѓу бејби-бумерите и милениумците, е најмногу изложена на ризик по здравјето токму поради храната што ја...

ВОДА СО МАЛКУ ЗАЧИНИ – ПИЈАЛОК ШТО ГО ЗАБРЗУВА МЕТАБОЛИЗМОТ, СОГОРУВА МАСТИ И ГО...

Додавањето малку зачини во вашата исхрана може да има позитивно влијание врз вашето здравје. Истражувањата покажаа дека капсаицинот, активната супстанца од каенскиот пипер, носи бројни придобивки за телото. Сепак, тоа не значи дека ќе ги...

СТАР ДОМАШЕН РЕЦЕПТ ЗА “ЧУДО ВО ТЕГЛА”: ЈАДЕЊЕ КОЕ ГО ЗАЈАКНУВА ИМУНИТЕТОТ ВО ТЕКОТ...

Кисела зелка во тегла е здрава, долготрајна и целосно природна форма на ферментирана храна, богата со витамини и пробиотици. Ова е рецепт кој го зајакнува имунитетот и совршено го подготвува телото за студените зимски...

ПЕТ ВИДОВИ ХРАНА КОИ ДОКТОРИТЕ НИКОГАШ НЕ ГИ ЈАДАТ ПОРАДИ РИЗИК ОД РАК НА...

Храната која ја избираме секој ден не само што влијае на енергијата и телесната тежина, туку исто така може да го зголеми или намали ризикот од рак на дебелото црево. Иако не постојат убедливи докази...

СÈ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЗАБОЛУВАЊЕТО НА БУБРЕЗИТЕ ВО СТАДИУМ 2

Бубрежната болест во стадиум 2 е главно асимптоматска и може да биде тешка за дијагностицирање. Некои физички симптоми вклучуваат промени во бојата на урината и сува или чешачка кожа. Промените во животниот стил можат...

ШТО Е ПРЕДИЈАБЕТЕС? ДЕЛ 2

На денот кога во светот и кај нас се одбележува денот на дијабетесот, ние се одлучивме да ви ги воочиме промените во организмот кој доведуваат до дијабетес тип2, состојба  едноставно наречена предијабетес. Како се дијагностицира...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!