дома Исхрана страница 3

Исхрана

ШТО Е ПРЕДИЈАБЕТЕС? ДЕЛ 1

На денот кога во светот и кај нас се одбележува денот на дијабетесот, ние се одлучивме да ви ги воочиме промените во организмот кој доведуваат до дијабетес тип2, состојба  едноставно наречена предијабетес. Предијабетес укажува на...

ЗАБОРАВЕТЕ НА ДОДАТОЦИТЕ ВО ИСХРАНАТА: ХРАНА ШТО ГО СОДРЖИ ЦЕЛИОТ ПОТРЕБЕН МАГНЕЗИУМ

Магнезиумот е неопходен за здравјето, но најдобро е да го внесувате преку балансирана исхрана, а не преку скапи додатоци во исхраната. Магнезиумот стана хит на социјалните мрежи, а многумина го рекламираат како чудотворен лек за...

КАКВИ ПРОМЕНИ СЕ СЛУЧУВААТ ВО ТЕЛОТО ПО 16 ЧАСА ПОСТЕЊЕ?

Постот, или свесното апстинирање од храна или значителното намалување на внесот на калории во одреден временски период, станува сè попопуларно кај луѓето кои сакаат да го подобрат своето здравје или да ослабат. Една од најпознатите...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗА ЛЕКОВИТАТА МОЌ НА ЧАЈОТ ОД ЛОВОРОВ ЛИСТ?

Ловоровиот лист е познат како ароматичен зачин во кујната, но сè повеќе се користи и во природната медицина. Чајот од ловор е ценет поради неговите антиинфламаторни, антибактериски и смирувачки својства. Помага при кашлица, го подобрува...

НАВИКА ЗА ЖЕНИ ПО ЧЕТИРИЕСЕТ ГОДИНИ: КАКО ПОЛЕСНО ДА ОСЛАБАТ?

Во четириесеттите години, губењето тежина често станува дополнително напорно: хормоналните промени, побавниот метаболизам и помалку време за исхрана и тренинг лесно можат да ве извадат од ритам. Односот кон храната и секојдневните рутини се менува,...

ЧЕСТА СОСТОЈКА ВО ИСХРАНАТА ПОВРЗАНА СО ДЕПРЕСИЈА

Цревните бактерии на поединецот влијаат на тоа колку пролин циркулира во крвотокот. Аминокиселината пролин, инаку честа хранлива материја во многу прехранбени производи, е поврзана со депресија преку интеракции со цревните бактерии и хемијата на мозокот. Научниците...

КОГА ОВЕСНАТА КАША ЗА ПОЈАДОК Е СОЈУЗНИК ВО СЛАБЕЕЊЕТО, А КОГА НЕ Е?

Овесната каша е еден од најздравите избори за појадок, бидејќи обезбедува комбинација од растителни влакна, протеини и сложени јаглехидрати. Многумина ја вклучуваат во својата исхрана во процесот на губење на тежината, бидејќи помага во...

КОЕНЗИМ Q10: ВО КОЈА ХРАНА СЕ НАОЃА И ЗОШТО Е ВАЖЕН

Коензимот Q10 (CoQ10) е природна супстанца што телото ја користи за производство на енергија и заштита на клетките од оштетување. Тој игра важна улога во одржувањето на здравјето на срцето, мозокот и метаболизмот, а...

ЗОШТО ТРЕБА ДА ПИЕТЕ ЧАЈ ОД КАРАНФИЛЧЕ ПОСЛЕ ЈАДЕЊЕ?

Каранфилчето е еден од зачините што во Индија често се консумира суров веднаш по оброкот како освежувач на здивот. Бидејќи неговиот горчлив вкус и силниот мирис не се пријатни за сечиј вкус, пиењето млак...

ДВА АНТИОКСИДАНСИ ВО СЕНФОТ ИМААТ АНТИКАНЦЕРОГЕНИ ЕФЕКТИ ПРОТИВ РАК НА ДОЈКА, БЕЛИ ДРОБОВИ И...

Сенфот има ниска калорична вредност, што го прави одличен избор за збогатување на оброците. Можни се алергиски реакции или несакани ефекти, особено со прекумерна употреба. Сенфот е еден од најчесто користените додатоци во исхраната во...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!