дома Исхрана страница 6

Исхрана

ШЕЌЕРОТ ПРЕДИЗВИКУВА ДИЈАБЕТЕС, А СОЛТА ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК

Кога се размислува за здравјето на срцето, крвниот притисок е еден од најзначајните фактори на ризик. И ако имате висок крвен притисок, големи се шансите дека можеби размислувате за намалување на внесот на сол....

Најлетното овошје-неговото величество кокосот

Kокосот е плод на кокосовата палма (Cocos nucifera), која најчесто се користи за нејзината вода, млеко, масло и вкусно "месо"(внатрешност). Со ниско ниво на јаглехидрати и богат со влакна и масти, кокосот е одличен избор...

Што е Инфламаторна болест на цревата (IBD)?

Инфламаторна болест на цревата (IBD) е хронична состојба која предизвикува воспаление на различни делови од дигестивниот тракт. Постојат две главни форми на IBD: 1. Улцерозен колитис Улцерозниот колитис предизвикува долготрајно воспаление и улцерации (рани) во слузницата...

Маслиново масло-масло на боговите

Маслиновото масло е разноврсна маст која се создава со дробење, мелење и лупење на маслинките за да се добие нивното масло. Ова хранливо масло е богато со заштитни соединенија кои позитивно влијаат на здравјето на...

Природен лек на дофат на раката-куркума корен

Куркумата и неговата активна состојка куркумин може да имаат антиинфламаторни, антиканцерогени, антиоксидантни и други придобивки. Зачинот познат како куркума можеби е најефективниот додаток во исхраната што постои. Многу висококвалитетни студии покажуваат дека куркумата има...

Грозјето како извор на здравје-но дали смее да се јаде секој ден?

Истражувачите откриле дека кога здравите возрасни јаделе еквивалент на три порции грозје дневно во текот на две недели, разновидноста на бактериите во цревата не била засегната, но некои видови цревни бактерии се зголемуваат, додека...

Куркума-природен лек против воспаленија

Лековитите својства на куркумата (Curcuma longa) одамна се познати во кинеската и индиската медицина, каде најчесто се користела како природен лек против различни воспаленија. Овој зачин кој уште се опишува и како „чистач на...

ДА ИЛИ НЕ ЗА СЛАДОЛЕДОТ? КОЛКУ Е ДОБАР ИЛИ ЛОШ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ?

Сладоледот, иако често се смета за десерт кој се консумира за задоволство, може да понуди некои здравствени придобивки кога се консумира умерено. Еве неколку потенцијални придобивки: Нутритивни придобивки: Извор на калциум: Млечните производи, вклучително и...

Што ако имате хроничен гастритис? Кои се симптомите и лекувањето?

Хроничен гастритис е продолжено воспаление на слузницата на желудникот, кое може да трае со години и да предизвика различни симптоми и компликации. Тој може да биде резултат на различни фактори, вклучувајќи инфекции, автоимуни нарушувања,...

Дали рибиното масло е потребно во оголеми количини во летните горештини

Рибиното масло е диететски извор на омега-3 масни киселини. На вашето тело му се потребни омега-3 масни киселини за многу функции, од мускулна активност до раст на клетките. Омега-3 масните киселини се добиваат од храната....

НАЈНОВИ ВЕСТИ