Истражување: Превентивното земање пробиотици ја намалува употребата на антибиотици

Употребата на пробиотици е поврзана со намалена потреба за третман со антибиотици кај доенчиња и деца, покажале резултатите на 12 клинички студии, кои ги испитувале придобивките од пробиотиците

Истражувањето кое го направиле американските научници од Медицинскиот центар на Универзитетот Џорџтаун покажало дека редовната употреба на пробиотици кај доенчињата и во детството значително може да ја намали потребата за давање антибиотици во тој период. Инаку, неселективната и прекумерна употреба на антибиотици е поврзана со зголемената резистентност на антибиотици во многу делови од светот.

Податоците од Американскиот центар за контрола на болести и превенција (CDC) покажуваат дека во САД секоја година се дијагностицираат околу 2 милиони инфекции, резистентни на антибиотици, од кои 23 000 имаат фатален исход.

  • Намалувањето на бројот на препишани рецепти за антибиотици е главен чекор во спречувањето на отпорноста на антибиотици, сметаат научниците.

Ако тоа може да се постигне со едноставен и релативно евтин чекор, како што е редовната употреба на пробиотици, ова би било важен напредок во оваа борба, велат истражувачите, чија студијата е поддржана и од „International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics“.

Американската студија ги анализирала резултатите од 12 клинички истражувања во кои биле користени пробиотици кај доенчиња и деца, при што било утврдено дека секојдневната употреба на пробиотици довела до намален број на препишани рецепти за антибиотици за 29 проценти. Овој процент бил зголемен на 53 %, кога биле земени предвид само најквалитетните истражувања

„Ние веќе имаме докази дека консумирањето на пробиотици ја намалува инциденцата и тежината на одредени типови на вообичаени акутни инфекции на респираторниот и гастроинтестиналниот тракт“, изјавил Даниел Меренштајн, еден од истражувачите. „Прашањето е дали ова намалување е цврсто поврзано со опаѓањето на употребата на антибиотици. Гледаме дека постои поврзаност“.

Пробиотиците кои биле употребени во овие студии биле соеви на Lactobacillus и Bifidobacterium.

Потребни се повеќе истражувања за сите возрасти, особено кај повозрасните, велат истражувачите. Студијата е објавена во „European Journal of Public Health“.