Вест што ја подига надежта, а истовремено и крева прашина. Научниците тврдат дека три чаши шампањско дневно може да помогнат во спречување на деменција и Алцхајмерова болест. Состојката која се ноаѓа во шампањското Пинот меуни – сина бобинка, од која се прави популарниот пенлив пијалок, може да спречи разни болести и да го поттикнат мозокот повеќе да помни.
Професор Џереми Спенсер на Универзитетот во Рединг спровел студија на глувци. Изјавил дека резултатите биле „многу драматични„. Тој објаснил „Оваа студија е интересна бидејќи за прв пат покажала дека умереното консумирање на шампањ влијае на когнитивните функции, како што е помнењето„.
Здружението за лекување од Алцхајмерова болест ја коментирало студијата на следниот начин: „Резултатите се интересни, но потребни се натамошни истражувања„.