Намирници кои ја зајакнуваат функцијата на тироидната жлезда се риба, особено сина, школки и морски плодови кои содржат јод. Понатаму, месото, бидејќи содржи аминокиселина тиреозин, мешунки, житарки со цели зрна, јаткасти плодови, семиња, особено сончоглед, млечни производи со додаток на пробиотски култури, зелен чај, кокос, маслиново масло и рибино масло.
При изборот на овошје треба да се внимава да биде сезонско и колку што е можно поеколошко, т.е. домашно, што помалку третирано со пестициди и останати отрови, а кај сувото овошје да се внимава да не е зашеќерено (секогаш читајте ја декларацијата).
Кај јаткастите плодови, не заборавајте дека содржат маснотии, па затоа се многу калорични, но, за среќа, не треба да изедете многу за да се чувствувате сити подолго.
Намирници кои треба да ги избегнувате:
-
Глутен – сите намирници што содржат глутен;
-
Брокули, прокељ, карфиол, зелка, кељ, ротквица, келераба;
-
Соја и производи од соја;
-
Рафиниран шеќер;
-
Јагоди, крушки, праски, батат;
-
Репа, сенф, просо, кикиритки.
Нутриционистите советуваат да подготвите ќесичка суво овошје и јаткасти плодови за ужинка, која може да ја земете со вас на работа. За следниот меѓуоброк подгответе стапчиња морков, целер, свежо сирење или две лажици семиња и 2 дл ферментиран млечен производ.