Јадеме здраво, јадеме со прилог растенија : Печено пилешко со цимет и мајчина душица

Jадеме здраво, јадеме со прилог растенија : Печено пилешко со цимет и мајчина душица. Овој додаток содржи многу вкус - и многу здравствени придобивки.Миксот на чисто пилешко месо со хербални додатоци создава соодветен баланс на состојките, кој овозможува лесен оброк, брзо варење на храната, мало ниво на заситени масти, ситост и чувство на енергија и ведрина на човековиот организам.

Јадеме здраво, јадеме со прилог растенија : Печено пилешко со цимет и мајчина душица. Овој додаток содржи многу вкус – и многу здравствени придобивки.Миксот на чисто пилешко месо со хербални додатоци создава соодветен баланс на состојките, кој овозможува лесен оброк, брзо варење на храната, мало ниво на заситени масти, ситост и чувство на енергија и ведрина на човековиот организам.

Циметот му дава на ова пилешко јадење сладок, орев вкус. Во комбинација со вкусна мајчина душица, таа исто така создава здрав, пријатен производ за билки исполнет со многу хранливи материи.

Состојки
2 килограми пилешки гради без коски, без кожа
4 лажици маслиново масло
2 лажички соја сос со намален натриум или Bragg® Liquid Amino (протеински концентрат)
2 чешниња мелено лук
1 лажичка цимет
1 лажичка мајчина душица
1/4 чаша бело вино
1 лажичка мед
1 лажица свежи листови италијански магдонос, сецкани


Правци
Мачкање на пилешкото со лук.
Намачкајте го пилешкото со  соја сос со намален натриум и маслиново масло.
Посипете со цимет и мајчина душица. Печете во рерна на  200 Ц 15 минути.
Прелијте го пилешкото со мешавина од бело вино, мед и магдонос. Печете уште 15 до 20 минути. Соковите треба да истечат чисти кога ќе бидат готови.

Здравствени придобивки од состојките
Пилешки гради: Одличен начин да внесете малку протеини, пилешките гради се ниски со натриум и богати со железо, витамин Б6 и витамин Б12. На вашите крвни клетки им се потребни овие хранливи материи за да напредуваат, а вашиот мозок и срце ќе ви се заблагодарат за засилувањето на витаминот Б!


Маслиново масло: ова масло за јадење се сметаше за едно од најхранливите масла за готвење таму, и навистина ја оправда својата репутација. Маслиновото масло е одличен извор на витамин А, кој го поддржува здравјето на очите и витамин К, кој ги зајакнува коските. Маслиновото масло исто така може да промовира здрави нивоа на холестерол со подигање на „добриот“ (HDL) холестерол и намалување на „лошиот“ (ЛДЛ) холестерол.
Лук: вообичаена состојка со неколку корисни квалитети кои треба да ги додадете во вечерата со пилешко. Лукот има анти-бактериски својства кои може да ги заштитат другите состојки во вашата храна од микробиолошки сквотови, а одредени соединенија кои се наоѓаат во лукот може да помогнат во регулирањето на крвниот притисок.


Цимет: Истражувањето за потенцијалните придобивки од овој добро познат зачин е во тек, но циметот може да има својства кои се борат против воспалението и го намалуваат крвниот притисок и нивото на холестерол. Зачините како циметот исто така имаат антиоксиданси или соединенија кои ги штитат вашите клетки од штетните слободни радикали. Разговор за хранливи и вкусни!


Мед: Иако се користи како природен лек низ целиот свет, медот има повеќе од неговиот сладок вкус и способност да го смири воспаленото грло. Медот има антиоксиданси и пребиотици, кои се хранливи материи кои ги хранат добрите бактерии кои го поддржуваат вашето црево.

Информации за исхрана (по порција)
4 порции

Калории: 317
Протеини: 36 гр
Вкупни масти: 16,5 гр
Заситени масти: 3,6 g
Холестерол: 102 mg
Вкупни јаглени хидрати: 1,4 g