Работата, брзото и напорно темпо на животот, многубројните обврски прават да имаме многу малку време за јадење, па најчесто јадеме нешто набрзина, што се вели „од нога“, прескокнуваме оброци… Се се ова лоши навики. Со оваа тематика се бавело едно истражување спроведено неодамна, а кое опфатило повеќе од 5 000 учесници, кои биле поделени во три групи: брзи, нормални и бавни јадачи.
Ниту еден од нив на самиот старт од истражувањето немал никакви болести, ниту, пак, тегоби со желудникот. По пет години испитаниците морале да се појават на лекарски преглед.
Кај оние кои јаделе брзо постоела 89 отсто поголема веројатност за развој на еден од четирите метаболни синдроми, кои уште се нарекуваат и „смртоносниот квартет“. Тука спаѓаат: дебелина, нарушувања на метаболизмот на мастите (висок холестерол), висок крвен притисок и отпорност на инсулин (развој на дијабетес тип 2). Кај нив уште бил забележан и вишок на килограми. Иако вишокот килограми често пати делува единствено како естетски проблем, тоа всушност е подлога за развој на одредени болести.
Кога луѓето јадат пребрзо немаат чувство на ситост и продолжуваат да јадат. На тој начин внесуваат многу повеќе храна отколку што навистина му е потребно на организмот. Имено, откако желудникот ќе се наполни на човечкиот мозок му се потребни десетина минути да сигнализира дека сме сити и дека треба да престанеме да јадеме. А колку навистина може да се изеде во тие 10 минути доколку продолжиме брзо да јадеме?! Сите оние кои внимаваат на своето здравје и тежината, треба да внимаваат што внесуваат во телото, но и колку брзо ја јадат храната.