Кафе или вежбање – Што подобро го бистри умот?

Научниците од Универзитетот Вестерн во Онтарио одлучиле да истражат може ли вежбањето да делува на расположението на умот, односно на работната меморија.

Само 20 минутна физичка активност делува поттикнувачки на работната меморија исто како и една шолја кафе, покажува студија објавена во публикацијата Nature Scientific Reports. Кофеинот, според Светската здравствена организација, е најкористената психоактивна состојка на светот, која има позитивни ефекти на здравјето, но можни се и нуспојави ако со неа се претерува (се смета дека четири до пет шолји кафе на ден е сигурен внес) – несоница, главоболка, забрзана работа на срцето, дигестивни тегоби, тремор на мускулите, анксиозност.

БЕЗ НУСПОЈАВИ

И одвикнувањето може да предизвика тегоби: мачнина, замор, пад на енергијата, нервоза, лошо расположение, матно чувство во главата. Затоа на Универзитетот Вестерн во Онтарио одлучиле да истражат дали вежбањето може да делува на расположението и на умот, односно на работната меморија како и кафето, но без нуспојави. Работаната меморија е клучна за нашата способност да функционираме како љубопитно – помага во процесот на учење и овозможува краткорочно помнење, односно складирање на информациите.

Кофеинот, според Светската здравствена организација, е најкористената психоактивна состојка на светот, која има позитивни ефекти на здравјето, но можни се и нуспојави ако со неа се претерува.

Тие спровеле истражување во кое дел од учениците вежбале по 20 минути на подвижна трака, а дел пиел шолја кафе, по што направиле тест на краткорочно помнење во кој требало да забележат колку пати се повторуваат ставките на листата.

Резултатите од испитувањата биле изедначени, па заклучокот е дека еднакви краткорочни ефекти за умот, како од кафето може да добиеме и од кратката физичка активност, без страв од нуспојави или тегоби со одвикнувањето.