Како да го сочувате здравјето при работа на компјутер

Иако на прв поглед, работата во канцеларијата изгледа безопасна, има работи што, доколку за долг временски период ги правиме неправилно, можат да предизвикаат голем број здравствени проблеми. Во овој поглед, работењето на компјутер е една од активностите што треба да се сфатат сериозно.

Иако на прв поглед, работата во канцеларијата изгледа безопасна, има работи што, доколку за долг временски период ги правиме неправилно, можат да предизвикаат голем број здравствени проблеми. Во овој поглед, работењето на компјутер е една од активностите што треба да се сфатат сериозно.

Во некои професии, луѓето се на своите работни места и по 10 часа, седат на компјутер, не обрнувајќи внимание на последиците што можат да се стекна од неправилното држење на телото. Основата на сè е дека  работата на компјутер е во целото време седечка. Значи, од таму сè и доаѓа. Неопходно е да се постави телото правилно, тоа значи дека, пред сè, треба имате подобро столче кое ќе го поддржува вашето тело на вистински начин и за кое нема да мора да се наведнувате или да се свиткате.

Соодветна положба на телото

     Седнете правилно – правилното седење подразбира дека грбот е исправен, дека долниот дел од ‘рбетот е поддржан од долниот дел на столот. Рамената треба да бидат малку подвиткани наназад кон грбот, но не и спуштени или подигнати, затоа што во овој случај се акумулира напнатост (во задниот дел од грбот и вратот), што може да предизвика главоболки и болки во мускулите. Позицијата на нозете треба да го поддржи ставот на вашето тело.

Ова значи дека нозете треба да бидат директно на подот или на поддршка, ако сте пониски и да се потпирате со долниот дел од ногата, во седечка положба од агол од 90 степени. Колена треба да биде во слободна позиција, т.е. не е препорачливо да имате нешто под бирото, во што постојано би ги удирале нозете или што би ви оневозможувало движење.

Држете ги рацете правилно – положбата на рацете треба да биде таква што не го оптоварува  држењето на вашето тело. Треба да ги држите рацете на телото, лактовите да се потпираат на масата, а тупаниците треба да бидат во висина со лактите (кои се завиткани околу 90 степени), за да ја минимизираат потребата да ги виткате прстите додека чукате на тастатурата. Позицијата на  тастатурата и глувчето ќе ви помогнат многу.  Тастатурата треба да биде пред вас за да ја поддржите природната позиција на вашите раце, а глувчето од десната (или левата) страна веднаш до  неа, за да не се протегате за да ја стигнете или да  го тегнете глувчето кога го користите.

Правилно чукајте на тастатурата – положбата на тупаницата, како и сè друго, треба да биде што е можно поприродна, треба да биде директно покрај подлогата, т.е. тастатурата, со прстите малку свиткани. Секој вид на  закривување на дланката треба да се избегнува бидејќи ги оштетува зглобовите, а овие штети можат да бидат трајни. Кога го  влечете глувчето, обидете се да го направите тоа со цела рака, не само со зглобот затоа што исто така го оптеретува и го оштетува. Сличен случај е кога користите две или повеќе типки одеднаш (пишување големи букви или сл.), Обидете се да ги користите двете раце во таа пригода, намалувајќи го стресот над зглобовите.

Правилна позиција на главата и вратот – Мониторот треба да стои директно во линија на погледот кога седите исправено.  Сместете го мониторот веднаш пред себе. Растојанието  треба да биде во должина на раката, не треба да бидете поблиску од горниот дел на прстите кога ќе ги истегнете рацете пред вас. При работа на вашиот компјутер, не би требало да го кривите вратот  и да го ставате во било која неприродна позиција. Повеќето луѓе не се  вични кон слепото чукање без гледање во тастатурата, па според тоа вратот треба само благо да се движи горе долу за да можете да работите без оптеретување. Ако работите на лаптоп,  за да не го кривите вратот, доборо е ако дома имате фиксен монитор и  тастатура што ја  приклучувате на лаптопот за работа. И, тогаш, вие нормално гледате право во мониторот пред вас и не го  оптеретувате вратот гледајќи во мониторот на лаптопот. И, ако сте повисоки и вашиот фиксен монитор е мал, т.е. мора да погледнете надолу под нивото на очите, тогаш не е лошо да ставите кутија, книга или друга поддршка под него за да  го подигнете  мониторот во рамниште на очите.   Друга опција е да купите поддржувач на лаптоп, при  што можете да ја прилагодите неговата позиција и висина на мониторот.

Исто така, ако треба да работите со хартиени документи покрај вашиот компјутер, најдобро е да ги поставите помеѓу тастатурата и мониторот.  Ако ги ставите настрана документите, вашето тело ќе се искривува секој пат кога ќе ги погледнете, и дополнително ќе акумулирате напнатост во мускулите.

Направете чести паузи

Грижете се за видот – Друг многу актуелен проблем што може да го предизвика долгорочната работа на компјутер е оштетувањето на видот. Најчеста болест предизвикана од оштетен вид во врска со компјутерот е таканаречениот Computer Vision Syndrome (CVS). Овие симптоми вклучуваат замор на очите, суви очи или прекумерно солзење, црвенило и чувство на печење во очите, чувствителност на силна светлина, заматен близок и далечен вид, како и бавно фокусирање, главоболки, преосетливост на контактни леќи и нарушувања во перцепцијата на боите. Можеме да спречиме дел од „штетата“ со користење на поквалитетни монитори. Сепак, можеме да направиме неколку едноставни работи за да ги избегнеме овие проблеми. Првата е трепкањето, кое се намалува поради поголемата концентрација на работата што ја работиме на компјутерот – ако се присилиме да трепкаме повеќе, природната структура на очните капаци ќе го заштити нашиот вид. Друга важна точка е паузата. Ако ги тргнеме очите од мониторот неколку секунди на секои пет или десет – петнаесет – па дури и дваесет минути, значително го намалуваме штетното влијание. И, секако, осветлувањето на работното место, со минимум отсјај и избегнување на изворите на светлина директно во мониторот и директно зад него, спречува прекумерен напор и помага да се зачува видот.

Спречете ја „штетата“
Умереноста е ставот што треба да го завземете. Иако вашата работа бара да вложите напор, никој не може да ви го оспори краткиот одмор. Има сериозни последици што треба да ги земете во предвид. RSI (Repetitive strain повреда) е само една од нив, а се однесува на болести поради честото повторување на релативно сложени и мали движења. Го вклучува целиот спектар на нарушувања од тендинитис на раката или зглобот, до синдром на карпален тунел и синдром на кубитален тунел. Иако не изгледа како голем товар, непридржувањето кон овие правила може да предизвика многу сериозни болести. Првите знаци дека нешто не е во ред се губење на силата или координација на движењата во рацете (дури и испуштање предмети). Не секој ги доживува сите симптоми, ниту ги чувствува редовно, во исти временски интервали. Симптомите може да се појават, а потоа да исчезнат, давајќи ни лажно чувство дека се е во ред. Ако забележите некој од симптомите, консултирајте се со лекар.

Најпрво, важно е доколку имате влијание врз купувањето на стол и монитор, да ги изберете оние кои најмногу ви одговараат. Квалитетното столче сигурно ќе спречи многу потенцијални болести на вратот, рацете и нозете, додека квалитетниот монитор ќе ве спаси од проблеми со видот и предвремено носење наочари. Освен тоа, осветлувањето и вентилацијата во просторијата мора да бидат соодветни за работа по неколку часа на ден. Лошото осветлување, како и слабо проветрената просторија, може да предизвикаат главоболки. Внимавајте и да го избегнете штетното влијание на климата што „удира“ директно во вас.