Што е подобро од сендвич за време на ручек? Лесно се прават и бараат минимално чистење. Можете да ги направите едноставни и достапни, или можете да изградите врвен, гурмански постер. И во секој случај, крајниот резултат ќе биде вкусен. Што не треба да се сака?
Кога станува збор за сендвичи направени со сувомеснати производи, одговорот е едноставен: проблематичен е нивниот нутритивен профил.
Разговаравме со регистрираната диететичарка Јулија Зумпано, РД, ЛД, за месото за ручек – зошто тие се нездрави, како да направите здрав избор во самопослуга и вкусни алтернативи за филета.
Зошто сувомесното месо е нездраво?
Преработеното месо – како месото за ручек, виршлите и колбасите – генерално се сметаат за нездрави. Тие се богати со калории, малку протеини и – во случај на механички одвоени месо – користат непожелни делови од животното како полнење. Конзервираното и пакуваното месо често содржат нитрати или нитрити, кои студиите ги поврзуваат со неколку видови на рак. Дури и минимално обработените ладилници вклучуваат конзерванси за да се спречи расипување откако ќе се исечат.
„Масното, преработено месо за ручек, како што се болоња, салама и феферони, имаат големи количини на заситени масти и натриум, од кои и двете се поврзани со рак, дебелина и срцеви заболувања“, споделува Зумпано. Всушност, преработеното месо всушност се смета за канцерогено.
Како да изберете поздрава опција за месо за ручек
Ладилниците не се идеално полнење за сендвичи за оние кои се грижат за здравјето. Но, месото за ручек е погодно и многу луѓе (особено децата) го претпочитаат вкусот на сувомесното месо отколку другите поздрави опции. Значи, што да правите ако не можете – или не сакате – целосно да ги исклучите настинките од вашата исхрана?
Зумпано ги нуди овие совети за наоѓање поздрави опции за месо за ручек.
Направете ваше месо за ручек
Ако имате време, енергија и склоност, најдобрата можна опција е да го направите вашиот сендвич месо.
„Можете да купите печено, шунка или пилешки гради и да ги зготвите сами, а потоа да ги исечете на порции со големина на месо за ручек“, предлага Зумпано. „Ова помага да се осигурате дека знаете што има во месото што го јадете“.
Иако дефинитивно е најздравата опција, правењето наметки не е секогаш практично, а уште помалку можно. Ако треба да отидете на шалтер за сувомеснати производи во вашата локална самопослуга, Зумпано препорачува да ги имате на ум следните совети.
Свежото е најдобро
Без разлика дали добивате високо преработено сувомеснато месо како црн дроб или убаво посно парче мисирка, Зумпано советува секогаш да избирате свежо сувомеснато наместо претходно пакувано месо за ручек. „Месото од сувомеснати производи што е исечено свежо од коска или плоча содржи може да содржи природни нитрати и може да биде помалку преработено“, објаснува таа.
Ако сакате да добиете поцелосна слика за разликата помеѓу нештата што ги добивате на патеката наспроти работите што ги добивате на шалтер, споредете ги списоците со состојки на претходно спакуван месен производ и неговиот еквивалент исечен на парчиња. Брзо ќе забележите дека има многу повеќе состојки во првото од второто, вклучувајќи конзерванси, вештачка боја и „природни вкусови“. Исто така, прашајте го шалтерот за сувомеснати производи кои производи содржат природни нитрати и имаат најмалку конзерванси/адитиви.
Лепете со посни парчиња месо
Вистина е дека без разлика дали го добивате свежо од фармата или (не толку) свежо од конзерва или пакување: Не секое месо е создадено еднакво.
Ако ја барате најздравата опција за ручек месо, изберете ги најслабите парчиња сувомеснати можни парчиња, како мисирка, пилешки гради, посно шунка или печено говедско месо. „Овие видови сувомесни месо имаат најмалку маснотии и обезбедуваат подобра хранлива вредност во споредба со другите“, вели Зумпано.
Високо преработеното месо за ручек како салама, пастрма и болоња има тенденција да биде преполно со заситени масти и натриум. Тоа не значи дека никогаш не можете да ги јадете, но најдобро е да ги зачувате за … без оглед на приликите за празничен сендвич.
Изберете ладни производи со малку натриум
Свежото сувомеснато секогаш ќе содржи натриум, објаснува Зумпано, бидејќи се користи за конзервирање. Тоа значи дека е многу важно да се бараат месни за ручек кои експлицитно велат дека се со ниска содржина на натриум за да се намали количината на сол.
Пробајте некои алтернативни сендвич протеини
Не мора да бидете вегетаријанец или веган за повремено да се оддалечите од месото. Променете ја вашата рутина малку со правење сендвичи користејќи ги овие протеини:
Јајца.
Путери од ореви.
Печурки.
Природни сирења.
Темпех.
Тофу.
Грав
Внимателно бирајте спакувани ладни парчиња
Колку и да би било одлично секогаш да ги правиме најдобрите можни избори кога станува збор за храната, ние живееме во реалноста. Без разлика дали вашиот буџет е тесен, вашиот пристап до продавниците за храна е ограничен или вашето време се протега до степен на отсекување, понекогаш шалтерот за сувомеснати производи можеби не е најдобрата опција или вие.
Ако вашата единствена опција е конзервирано или претходно пакувано месо за ручек, Зумпано препорачува внимателно да ја прочитате етикетата на храната. Погледнете ги конкретно состојките и избегнувајте месо во кое се наведени многу адитиви како бои или конзерванси.
„Кога е можно, купете опции без нитрати и ниски натриум – и погрижете се да ја прегледате големината на порцијата“, вели таа.
За подобро или „вурст“
Како што сугерира името, месото за ручек е главен производ за ручек. Но, тие не се најздравата опција. Конзервираните и претходно спакуваните ладни производи се полни со заситени масти, натриум и нитрати – а сето тоа има недостаток на протеини. Месото исечено по нарачка што го добивате на шалтер за сувомеснати производи може да биде поздрава опција, но сепак содржи повеќе натриум од се што би направиле сами.
Ако правењето ваши филети не е во картичките за вас, придржувајте се до свежо исечено месо, со малку натриум, посни парчиња. И ако се чувствувате авантуристи, обидете се со алтернативни протеини како јајца, тофу или грав.