Како да остарите здраво: вашиот ум да биде бистар, а телото вито

Подолгото живеење треба да значи повеќе време за поминување со вашите најблиски, правење работи во кои уживате, правење спомени и зацврстување на вашето наследство. Не само повеќе време за жонглирање со хроничните и прогресивни заболувања на постара возраст.

Очекуваниот животен век се зголемува за луѓето. Бирото за попис на САД вели дека во 1920 година, 1 од 20 луѓе во земјата биле на возраст од 65 или повеќе години. Во 2020 година, тој број беше 1 од 6.

Подолгото живеење треба да значи повеќе време за поминување со вашите најблиски, правење работи во кои уживате, правење спомени и зацврстување на вашето наследство. Не само повеќе време за жонглирање со хроничните и прогресивни заболувања на постара возраст.

Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат постарите возрасни лица е да се спречи физичката попреченост и да се продолжи она што го нарекуваме „активен животен век“, вели геријатрискиот специјалист Ами Хол, DO.

Тоа значи да се троши постара возраст живеејќи го животот во потполност. Тоа го нарекуваат успешно стареење. Тоа е разликата помеѓу стареењето (што сите го правиме) и станувањето покршливо (што не мора сите да го правиме).

Вашата генетика игра голема улога во тоа колку добро стареете. Но, вашите гени не се вашата судбина. За среќа, постојат чекори што можете да ги преземете во текот на вашиот живот кои можат да ви помогнат да го одржите вашето физичко, ментално и когнитивно здравје како што стареете. И никогаш не е доцна за почеток.

Болестите како дијабетес, конгестивна срцева слабост и некои форми на деменција може да се одложат или дури и да се спречат. Дури и губењето на мускулната сила со стареењето е барем делумно превентивно. И одржувањето на позитивен став може да ви помогне да останете ментално силни додека се соочувате со болест и лични загуби.

Д-р Хол сподели со нас совети за успешно стареење кои можат да ви помогнат подолго да ја задржите вашата мобилност, независност и целокупната благосостојба.

Одржувајте го вашето физичко здравје
Вашето физичко здравје е еден од најважните фактори за успешно стареење. Здравото тело ќе ви овозможи повеќе можности да ги правите работите во кои уживате.

„Многу луѓе со нетрпение очекуваат работи како патување, волонтирање или грижа за своите внуци откако ќе се пензионираат. Тие цели ќе бидат полесни за исполнување и попријатни ако вашето тело е физички подготвено за задачата“, забележува д-р Хол. „Колку подолго можете да го одржувате вашето тело здраво и силно, толку подолго може да очекувате да го живеете животот според ваши услови“.

Д-р Хол ги препорачува овие врвни совети за одржување на здравјето како што стареете:

Избегнувајте пушење цигари.
Ограничете ја потрошувачката на алкохол на не повеќе од еден пијалок дневно.
Вежбајте редовно, внимавајќи да вклучите вежбање со тегови, аеробни и балансирани активности.
Јадете здрава исхрана која ја ограничува пакуваната и преработената храна и дава приоритет на храната од растителна основа, безмасните протеини и здравите масти.
Одржувајте тежина која е здрава за вас.
Спијте доволно.
Вежбајте техники за управување со стресот.
Редовни медицински прегледи.
Обрнете внимание на какви било физички ограничувања, како што се отежнато одење или проблеми со рамнотежата. Побарајте грижа пред проблемите сериозно да влијаат на вашиот живот.

Чувајте го вашиот ум ангажиран
Важен дел од успешното стареење е одржување на вашиот мозок активен. Всушност, Националниот институт за стареење објаснува дека одржувањето на вашиот мозок ангажиран во стимулативни активности може да помогне да се компензираат некои од промените што доведуваат до работи како деменција и губење на меморијата.

„Сакам да им препорачам на луѓето да пробуваат нови хоби и да вежбаат учење нови вештини во текот на нивниот живот“, вели д-р Хол. „На некој начин, нашиот мозок е многу сличен на нашите мускули – колку повеќе го работите, толку се поголеми шансите да го одржите силен“.

Со други зборови, целата таа работа „не може да ги научи старите кучиња-нови-трикови“? Заборави. Вежбањето на вашиот мозок може да помогне да се спречи когнитивното опаѓање и да се избегнат состојби како Алцхајмерова болест.

Обидете се со овие методи за зајакнување на здравјето на вашиот мозок:

Редовно учествувајте во хоби што ве интересираат.
Испробајте нови активности и изградете нови вештини. (Можеби пробајте да свирите нов инструмент. Или што е со шах?)
Учествувајте во физички активни интереси – како танцување, пливање, трчање или одење. Овие можат да го одржат вашето тело активно и да го подигнат вашето расположение. Уште повеќе, физичката активност помага да се зголеми протокот на крв и кислород во вашиот мозок за да ви помогне да бидете ментално остри.
Одржувајте активен социјален живот и редовно ангажирајте се со другите.
Обидете се со игри за обука на мозокот за да го предизвикате вашиот ум.
Разговарајте со вашиот давател на услуги за тоа како вашите здравствени состојби или лекови може да влијаат на вашата меморија или да придонесат за конфузија.
Споделете ги вашите желби и цели
Работата кон целта бара одредено планирање. И целта за успешно стареење не се разликува.

Како сакате да изгледа вашиот живот во вашите 60-ти, 70-ти и пошироко? Што сакате да постигнете? Како сакате да ве паметат?

Тоа се големи прашања. Некои од најголемите. И не треба да ги имате сите точни одговори.

Но, знаејќи што сакате од вашиот живот може да ве информира како се грижите за себе и како планирате за иднината што ја сакате.

„Одржувањето на достоинството во постара возраст е важно за многу луѓе“, објаснува д-р Хол. „Размислете како сакате да изгледа вашата иднина и од таму работете наназад. Споделете ги вашите желби со другите. На тој начин можете да живеете со мир на умот, знаејќи дека вашите желби се разбрани“.

На пример, ако вашата цел е да стареете дома, за разлика од објектот за асистирано живеење, размислете каква модификација.

Одржувањето на достоинството во постара возраст е важно за многу луѓе“, објаснува д-р Хол. „Размислете како сакате да изгледа вашата иднина и од таму работете наназад. Споделете ги вашите желби со другите. На тој начин можете да живеете со мир на умот, знаејќи дека вашите желби се разбрани“.

На пример, ако вашата цел е да стареете дома, за разлика од установата за асистирано живеење, размислете какви модификации ќе ви требаат за да го направите безбедно. Можете ли да се преселите во спална соба на првиот кат ако имате проблеми со мобилноста во иднина? Кој ќе ви помогне да го одржувате вашиот двор и вашиот дом ако не можете?

Никој не знае што носи нивната иднина. Но, подготовката за иднината што ја сакате е важна за успешно стареење. Сега можете да започнете со чекори како што се:

Имајќи предвид што би сакале за вашите идни аранжмани за живеење. Во зависност од вашите желби, тоа може да значи стекнување долгорочно осигурување за нега или управување со инвестиции и средства за покривање на трошоците.
Избор на негувател кој има знаење за медицинска нега на постари возрасни лица, како геријатар.
Пренесување на вашите цели за нега на вашето семејство и вашиот давател на здравствена заштита.


Создавање претходна директива – правно обврзувачки документ кој ги прикажува вашите желби за здравствена заштита ако не можете. Тоа може да вклучува и именување полномошно за здравствена заштита – лице кое ќе донесува одлуки во ваше име доколку е потребно.
Некои луѓе не сакаат да размислуваат за стареење. Други со задоволство ги очекуваат своите постари години – како можност конечно да ја имаат иднината за која работеле цел живот. Во секој случај, луѓето живеат подолго од кога било досега.

И ако се грижите за вашето здравје сега, можете да помогнете да бидете сигурни дека вашите постари години се поактивни. Понезависни. И, искрено, позабавно.