Како да преживеете срцев удар ако сте сами? Што треба прво да направите?

Длабокото дишење овозможува поголема количина на кислород да навлезе подлабоко во белите дробови. Наглото кашлање го стиска срцето и ја подобрува циркулацијата. Притисокот на срцето, исто така, помага да се вратат отчукувањата во нормален ритам.

Овие совети може да ви го спасат животот вам или на некој близок кој доживува срцев удар. Брзината и вистинската реакција се од клучно значење, а стручњаците велат дека помага и земање на ацетилсалицилна киселина.

Доколку сте сами и почувствувате абнормално чукање на срцето, не губете време – направете ги веднаш овие работи:

Длабоко вдишете, па закашлајте се најсилно што можете. Почекајте две секунди, па повторете го тој циклус – длабоко дишење –закашлување. Повторувајте додека не стигнете во болница.

Длабокото дишење овозможува поголема количина на кислород да навлезе подлабоко во белите дробови. Наглото кашлање го стиска срцето и ја подобрува циркулацијата. Притисокот на срцето, исто така, помага да се вратат отчукувањата во нормален ритам.

Важно е да имате на ум дека ова е метода во итни случаи и дека е важно да побарате помош од лекар што е можно побрзо.

Во случај на срцев удар, лекарите посочуваат дека е добро веднаш да се земе ацетилсалицилна киселина.

“Ако пациентот е при свест и не повраќа, обидете се да го смирите, обезбедете му мирување и де дозволувајте било што да прави, како на пример да се преоблекува, да бара здравствена книшка и слично. Поставете го во седечка положба. Дајте му иситнета таблета ацетилсалицилна киселина од 300мг. или самиот нека ја изџвака. Други лекови немојте да давате, освен сако не станува збор за лице кое се лекува од ангина пекторис, на кое треба да му се даде вообичаена таблета под јазик“, објаснуваат стручњаците.