Како да се справите со постојаните стравови

Неоснованата и зголемена загриженост може да биде многу деструктивна по нашиот организам, па затоа мора брзо да се реагира.

Различни надворешни влијанија може да предизвикаат загриженост (испити, кавги, проблеми во семејството и на работа, смрт на блиско лице, преселба итн.). Во тие ситуации – загриженоста минува со решавање на проблемите. Анксиозни нарушувања може да настанат и поради болести на тироидната жлезда и надбубрежните жлезди, труење со хемиски средства, земање лекови или наркотици, физички или психички трауми, а понекогаш се и наследни, или пак стекнати во семејството.

Симптоми – основен симптом на анксиозност е чувството на загриженост, што може да се манифестира како нервоза, раздразловост, вознемиреност, лоша концентрација, брзо заморување, пореметување на сонот … Истовремено може да се јави и посилно срцебиење, напади на топлина и гнев, вртоглавица, потење, сува уста, чувство на кнедли во грлото, недостиг на воздух, болки во стомакот, дијареа, како и вкочанетост или трнење во екстремитетите.

Опасност од анксиозност – анксиозните нарушувања може да сигнализираат постоење на сериозни заболувања. Постојаната загриженост може да предизвика кардиоваскуларни болести, пореметување на метаболизмот, мигрена, нарушувања на гастроинтестиналниот тракт и друго. Исто така, зголемената загриженост го зголемува и ризикот од појава на инфаркт и смрт.

Движење – секоја физичка активност ја намалува емоционалната напнатост.

Работа и релаксација – често чистете по дома, вежбајте гимнастика, џогирајте, бозете велосипед или едноставно шетајте во парк. Пуштете музика, пејте и играјте од сé срце.

Пријатели – ако чувствувате загриженост, јацете се на најблиските и кажете им се за вашите стравови. Исто така, сослушајте ги и нивните проблеми. Ако сте во можност, поиграјте со децата – вака ќе ги отстраните црните мисли.

Длабоко дишење – кога сме вознемирени и загрижени, дишеме плитко и забрзано. Затоа, противтежата на загриженоста е длабоко дишење: лежете на грб, ставете една рака на стомакот, а другата на градите, па потоа длабоко вдишете за да ви се подигне стомакот. Задржете го таквото дишење на секунда, а потоа поле издишете за да ви се спушти стомакот. Притоа, издишувањето треба да трае два пати подолго од вдишувањето.

Смирување – ако не успеете самостојно да се изборите со анксиозноста, земете лек, но бирајте препарати на билна основа (екстакти од валеријана, маточина или нане).

Спиење – недостигот од сон предизвикува нервна напнатост и анксиозност. Лежете во постела, опуштите се и потрудете се да заборавите на се.