Витаминот Е е неопходен за функционирање на организмот и ја регулира правилна апсорпција на мастите во телото. Се складира во црниот дроб и од таму се шири во крвотокот. Недостатокот на витамин Е се проверува со анализа на крвта, а при дефицит се јавуваат следните симптоми:
- слабост во мускулите;
- отежнато одење;
- пореметување на координацијата;
- трнење и печење;
- слабеење на видот;
- проблеми со имуниот систем.
Недостатокот на витамин Е може да биде резултат на генетиката или одредени болести како хроничен панкреатитис, целијакија, колестатски болести на црниот дроб и цистична фиброза.
Дефицитот на овој витамин најчесто се јавува кај доенчињата кои имаат мала тежина и недостаток на маснотии по раѓањето. Доколку недостатокот на витамин Е е драстичен стручњаците препорачуваат земање суплементи.
За да спречите недостаток на витамин Е, редовно консумирајте ги следните намирници:
- растително масло (маслиново масло, масло од кикиритки, масло од пченинични никулци)
- јаткасти плодови
- семки
- житарки од цело зрно
- млеко
- зеленчук (особено спанаќ, блитва, црвени пиперки и авокадо)