
Високо преработената храна (UPF) ги оштетува сите главни органи на човечкото тело и претставува сериозна закана за глобалното здравје, според најголемиот светски преглед на истражувања објавен во списанието „Лансет“.

UPF , кој, според „Гардијан“ денес, сè повеќе ја заменува свежата храна во исхраната на децата и возрасните на сите континенти, е поврзан со зголемен ризик од неколку здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и депресија.
Зголемувањето на потрошувачката на UPF низ целиот свет ги поттикна корпорациите да прибегнуваат кон агресивни методи за зголемување на продажбата, манипулирање со научната дебата и спречување на регулација, се вели во истражувањето.
Серија од три научни трудови наведува дека милиони луѓе сè повеќе консумираат производи како што се готови оброци, житарки, протеински плочки, газирани пијалоци и брза храна.

Во САД и Велика Британија, повеќе од половина од просечната исхрана се состои од UPF производи, а за некои, особено помладите и посиромашните жители, UPF сочинува до 80 проценти од исхраната.
Преглед на 104 долгорочни студии покажа дека 92 студии забележале зголемен ризик од хронични заболувања и предвремена смрт кај лица кои консумираат UPF.
Еден од авторите на студијата, професорот Карло Монтеиро од Универзитетот во Сао Паоло, истакнува дека резултатите ја потврдуваат потребата од итни мерки.
„Првиот труд во оваа серија покажува дека високо преработената храна ги оштетува сите главни органи. Луѓето не се биолошки прилагодени за нивна консумација“, рече Монтеиро.

Производите на UPF се произведуваат индустриски, често со вештачки ароми, емулгатори и бои, вклучуваат газирани пијалоци и спакувани грицки, се богати со калории, но сиромашни со хранливи материи, објаснува британскиот весник.
Научниците кои не учествуваа во студијата генерално го поддржуваат прегледот, но исто така повикуваат на понатамошни истражувања, предупредувајќи дека поврзаноста со здравствени проблеми не мора да значи причинско-последична врска.

















